Доступність посилання

ТОП новини

Інавгурація президента Польщі Коморовського пройшла без оплесків опозиції


Президент Польщі Броніслав Коморовський під час царемонії інавгурації, Варшава, 6 липня 2010 року
Президент Польщі Броніслав Коморовський під час царемонії інавгурації, Варшава, 6 липня 2010 року

Варшава – У п’ятницю відбулася інавгурація президента Польщі Броніслава Коморовського. Попри напружену атмосферу, що відчувалася під час урочистості, інавгураційна промова Коморовського була сповнена оптимізму. На церемонії не з'явився конкурент Коморовського на виборах, лідер найбільшої опозиційної партії Ярослав Качинський.

Як і слід було очікувати, на перебіг інавгурації Броніслава Коморовського лягла тінь смоленської катастрофи. Урочистість, що відбувалась у сесійній залі Сейму, розпочалася хвилиною мовчання за загиблими. У своїй промові Коморовський кілька разів згадав і катастрофу, і загиблого президента Леха Качинського. Наслідки польської політичної кризи, спричиненої катастрофою, були відчутні у сесійній залі.

Частина депутатів із опозиційної до Коморовського партії «Право і справедливість» на інавгурації не з'явилася. А ті члени ціє партії, які все-таки прийшли, Коморовському зовсім не аплодували. У декого з них на лацканах піджаків були чорні стрічки. Та найбільше впадала у вічі відсутність на інавгурації Ярослава Качинського. Єжи Бузек, голова Європейського Парламенту, який був на урочистості, вважає, що Європа поставиться до відсутності лідера опозиції як до чогось виняткового. Та, на його думку, через кілька місяців прикре враження від цієї ситуації забудеться.

Категоричніший в оцінці ситуації екс-президент Польщі Олександр Квасневський. «Я вважаю це недостойним демократичного політика, який програв, але з гарним результатом, він повинен дотримуватися загальноприйнятого правила: один виграє, інший програє», – зауважив Квасневський.

Діалог можливий?


Відсутність Качинського пояснюють його однопартійці. Маріуш Блащак, голова парламентської фракції партії «Право і справедливість» в інтерв’ю для TVN-24 був однозначним. «Згадаймо, що діялося впродовж останніх років щодо Леха Качинського. Один із коментаторів назвав це конвеєром зневаги. А одну з головних ролей у цьому конвеєрі відігравав Броніслав Коморовський. Я не чув слів задуми з уст новообраного президента», – заявив Блащак.
Проте, за його словами, відсутність Качинського не означає оголошення польсько-польської війни.

Натомість віце-голова партії «Право і справедливість» Беата Шидло каже, що Качинський не прийшов з огляду на складну особисту ситуацію. Шидло наголосила, що ця ситуація зумовлена трагедією під Смоленськом.

Оцінюючи інавгураційну промову Коморовського, польські оглядачі звертають увагу на те, що вона була виваженою й спрямованою в майбутнє. Слово «майбутнє» та «Польща» звучали в ній найчастіше. А на думку голови Європарламенту Єжи Бузека, текст інавгураційної промови свідчить про те, що Коморовський – поміркований політик, який шукатиме діалог із опозицією.

Варто зазначити, що, говорячи про зовнішньополітичні перспективи Польщі, Коморовський згадав Україну. Він сказав, що Польщі потрібно: «...зміцнювати зв’язки з країнами нашого регіону, з тими, з ким в останні роки ми разом вступили в ЄС, і з тими, які мають намір вступити в Європейський Союз, яких ми підтримуємо, як наприклад, Україна». Особливий наголос Коморовський зробив на необхідності поглиблення співпраці Польщі з Росією.

У своїй промові Коморовський також зазначив, що його перший закордонний візит на посаді президента буде до Брюсселя. Потім він поїде до Берліна й Парижа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG