Доступність посилання

ТОП новини

Інавгурація з відтінком жалоби


Броніслав Коморовський
Броніслав Коморовський

Варшава – Сьогодні у Польщі відбудеться урочиста інавгурація новообраного президента країни Броніслава Коморовського. Коморовський – п’ятий президент в історії посткомуністичної Польщі. Під час інавгураційної урочистості він складе присягу на вірність засадам Конституції та обіцятиме стояти на сторожі гідності народу, незалежності й державної безпеки. Поляки з цікавістю очікують на інавгураційну промову Коморовського, адже майже половина виборців підтримала на виборах його конкурента – Ярослава Качинського.

У Польщі вже були такі інавгурації президентів, у яких не брали участі президенти, що саме складали повноваження. Свого часу Лех Валенса не запросив на свою інавгурацію свого попередника Войцеха Ярузельського, а згодом Валенса зігнорував інавгурацію Олександра Квасневського. Та вперше неприсутність на такій урочистості президента-попередника спричинена смертю.

Поки що повноваження трагічно загиблого Леха Качинського виконує новообраний спікер Сейму Ґжеґож Схетина. Саме він, перед депутатами двох палат польського парламенту, у сесійній залі Сейму, приведе Коморовського до присяги. Однією з особливостей цьогорічної інаугурації є той факт, що президент і спікер – однопартійці.

Свою інавгураційну промову Коморовський писав сам. За словами його радників, говоритиме він про необхідність розбудови сильної Польщі в ЄС та в НАТО. Важливим моментом його виступу має бути підкреслення заслуг попереднього президента –Леха Качинського.

На сьогоднішню урочистість запрошено попередніх керівників держави. Підтвердили свою присутність Лех Валенса та Олександр Квасневський. Натомість Войцех Ярузельський, останній керівник комуністичної Польщі, на інавгурацію не прийде. Він не хоче дратувати своєю присутністю політиків правого табору.

Промовиста деталь: не виключено, що голова держави присягатиме, тримаючи угору не два, як це було дотепер, а три пальці. Така традиція у Польщі була між двома світовими війнами та в часи королів. Цікаво, що, Польща знову матиме багатодітного президента. Батьком вісьмох дітей був Лех Валенса. У Коморовського їх п’ятеро. Сім’я Коморовських на урочистості буде в повному складі.

Свято демократії на тлі образ і непорозумінь

Атмосферу підготовки до урочистості затьмарив конфлікт біля так званого смоленського хреста, що стоїть під президентським палацом. Три дні тому консервативні середовища не дозволили забрати його з-під палацу. Дійшло до сутички з правоохоронцями, які навіть змушені були вдатись до сльозогінного газу. Тож у день присяги Коморовського під вікнами резиденції президента залишається символ жалоби за жертвами смоленської катастрофи. Це місце перетворилося на майданчик для перманентного мітингу невдоволених обранням Коморовського на пост керівника держави.

Відкритим залишається питання, якою мірою обрання нового президента вшанують політики опозиції – депутати з партії Право і Справедливість, чи заповнять вони сесійну залу. Невідомо, чи в сесійній залі з'явиться лідер Права і Справедливості Ярослав Качинський. Учора спікер Сейму Ґжеґож Схетина висловив сподівання, що опозиція не зігнорує свята демократії. Мовляв, п’ять років тому, коли президентські вибори виграв Лех Качинський, тодішня опозиція, а нині партія влади, віддала належну президентові шану.

Не виключено, що у сесійній залі на місцях заглиблих під Смоленськом депутатів з Права і Справедливості залишатимуться їхні фотографії з чорними стрічками. Невідомо, чи Коморовський відправиться сьогодні до Кракова на Вавель, щоб покласти квіти на могилу Леха та Марії Качинських. Натомість у сценарії є покладання квітів до пам’ятної дошки польським депутатам, які загинули у роки Другої світової. До речі, на цій дошці є прізвища депутатів-українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG