Доступність посилання

ТОП новини

Швидкісний трамвай тепер обіцяють запустити восени


Новий трамвай російського виробництва
Новий трамвай російського виробництва
Київ – У Києві від жовтня має нарешті запрацювати швидкісний трамвай. Лінію обіцяють запустити від Кільцевої дороги, що на околиці столиці, до вулиці Старовокзальної, поблизу залізничного вокзалу. Міська влада має обладнати до нього 13 зупинок. Про відновлення швидкісного трамваю у Києві йдеться не вперше. Однак досі чиновникам не вдалося втілити цю ідею в життя. Чи буде успішним нинішній проект?

Микола Ламбуцький, Генеральний директор «Київпастрансу»
Швидкісний трамвай у Києві тепер обіцяють запустити до Покрови, 14 жовтня цього року. Генеральний директор «Київпастрансу» Микола Ламбуцький говорить, що на лінії, крім нових вагонів українського і російського виробництва, курсуватимуть і старі, ще чехословацькі, капітально відремонтовані вагони.

Ламбуцький прогнозує, що пасажиропотік на лінії швидкісного трамваю потребуватиме як мінімум 17 трамвайних потягів. До жовтня ж готовими будуть лише десять потягів із нових вагонів.

Нові трамваї розраховані більше на холод, ніж на спеку. Кондиціонери в них не передбачені – не вистачило фінансування.

За словами Ламбуцького, з необхідних 40 мільйонів гривень на відновлення трамваю «Київпастранс» поки що отримав від міста трохи більше від половини цієї суми.

Нові трамваї будуть тихіші
Трамвай українського виробництва

Зате, каже гендиректор «Київпастрансу», нові трамваї будуть швидкими і тихими. «Лінія передбачає систему шумозахисту, яка і в самій колії передбачена, і в екрані, який вмонтовано за 15 сантиметрів від вагону, – пояснює Ламбуцький. – Досліди показують, що шум радикально знижується, особливо неприємні для людського вуха частоти. Офіційно – мінус дев’ять децибел».

Так виглядає салон нової моделі трамваю
Зменшити шум, який спричиняв трамвай, і було одним із основних завдань реконструкції, додає Микола Ламбуцький. Адже мешканці прилеглих до колії будинків постійно нарікали на сильний гуркіт.

Першу в тодішньому СРСР лінію швидкісного трамваю, якою ходили маршрути номер 3 та 1, відкрили в Києві 1978 року. Вже в незалежній Україні після численних спроб розпочати ремонт застарілої лінії її три роки тому закрили на реконструкцію.

Київська влада неодноразово анонсувала запуск відновленого трамваю, однак цього так і не сталося, а відкриття лінії переносили багато разів.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG