Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорія пропонує громадянство за півмільйона євро, та не всім


Уряд Чорногорії заявляє про велику зацікавленість у новій програмі надання «економічного громадянства», за якою громадянство цієї країни можуть надати особі, що інвестує в ній принаймні 500 тисяч євро.

У вівторок на урядовому сайті з’явилася спеціальна стаття-пояснення про принципи цієї програми, яку офіційно оголосили щойно в понеділок. За цим повідомленням, не йдеться про автоматичне надання чорногорського громадянства таким інвесторам.

Процедура передбачає, що рішення виноситимуть у кожному випадку окремо після кількаетапної перевірки особи самого інвестора і походження його коштів, які здійснюватимуть незалежні консультанти та урядові органи.

Речник уряду наголосив, що ця програма не стане притулком для кримінальників і через таку сувору процедуру, і через нещодавно ухвалений закон країни, який передбачає конфіскацію активів, легальне походження яких не доведено.

Чорногорський уряд додає, що ця програма не суперечить нормам Європейського Союзу, а схожі програми існують і в інших країнах, наприклад, в Австрії, Бельгії чи Сполучених Штатах; зокрема, у США надають право на постійне мешкання особам, що інвестують принаймні мільйон доларів і створять десять постійних робочих місць.

Чорногорія, найменша з колишніх югославських республік із лише 670 тисячами населення, відновила незалежність 2006 року після розпуску її спільної союзної держави з Сербією. 2007 року Чорногорія підписала з Європейським Союзом Угоду про стабілізацію і асоціацію, яка після ратифікації всіма членами ЄС набула чинності в травні цього року.

2008 року Чорногорія подала офіційну заявку на вступ до Євросоюзу і наразі має статус «потенційного кандидата». Відносини з Чорногорією ЄС веде за політикою розширення, а не за зовнішньою політикою чи політикою сусідства.
XS
SM
MD
LG