Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада передчасно святкує перемогу над пожежами (російська преса)


Київ – Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін оголосив, що над пожежами в Росії здобуто перемогу. Водночас деякі російські видання називають перемогу над вогнем – прірвою, адже на Далекому Сході пожежі тільки починаються. А інші видання аналізують ситуацію на Північному Кавказі, де знову лунають вибухи, цього разу в столиці Північно-Кавказького федерального округу російського Кавказу – місті П’ятигорськ. А в Сочі проходить зустріч лідерів Росії, Пакистану, Афганістану і Таджикистану, голосних наслідків якої російські експерти не очікують. Як прогнозують російські газети, у питаннях безпеки та торгівлі, лідер Таджикистану піде на поступки Росії, бо хоче заручитися її підтримкою на майбутніх президентських виборах.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін та голова МНС Сергій Шойгу висловили впевненість у перемозі над пожежами в Росії. Шойгу вже навіть нагородив почесними медалями 67 пожежників та льотчиків. Водночас російська газета «Комерсант» наголошує, що святкувати перемогу недоречно. Очевидним, на думку авторів видання, є те, що російська влада діє за радянським принципом: створила проблему, потім її вирішує і святкує.

Тим часом, площа діючих пожеж в Росії нині – майже 23 тисячі гектарів. Ліси та торфовища продовжують горіти у Московській, Рязанській, Свердловській, Пермській, Нижньогородській областях. За даними Всесвітнього фонду природи (WWF) в Росії, основні осередки вогню в європейській частині дійсно приборкали, а на Далекому Сході все тільки починається. Автори газети «Комерсант» вважають, що вогнем в далекосхідній частині Росії будуть охоплені ще більші території. Але через меншу густоту населення в цьому регіоні, достатньої уваги влади до тамтешніх пожеж годі очікувати.

П’ятигорськ «дочекався» терактів

Окрім пожеж, днями в Росії прогриміли два вибухи. У вівторок вранці терорист-смертник підірвав себе на кордоні Північної Осетії та Інгушетії, як наслідок, загинув один міліціонер. Свого теракту «дочекався» і П’ятигорськ, який на початку цього року став столицею Північно-Кавказького федерального округу. Газета «Время новостей» повідомляє, що бомба, яку заклали в автомобіль, спрацювала в самому центрі міста. Ніхто не загинув, але поранення різного ступеня важкості отримали 30 осіб. Кореспонденти «Время новостей» кажуть, що наслідки могли буди куди трагічнішими, але людей, яких зазвичай багато в центрі міста, перед терактом змусив розбігтися сильний дощ.

Кореспонденти газети зауважують, що з кінця минулого року бойовики стали активно використовувати камікадзе для диверсій, до того ж не лише на Північному Кавказі, але і в Москві. У березні дві смертниці влаштували вибухи в московському метро. «Время новостей» розповідає, що з кінця червня настало деяке затишшя, яке виявилося недовгим. Останній випадок теракту відбувся в червні у Чечні. Тоді терорист підірвав себе в оточенні співробітників міліції на площі в Грозному.

Лідер Таджикистану може піти на поступки Росії

У вівторок в Сочі відбулася зустріч президентів Росії, Афганістану, Пакистану та Таджикистану. Основні теми саміту – укріплення регіональної безпеки та розвиток економічного співробітництва. Оглядачі «Незавісімой газети» особливо несподіваних наслідків від зустрічі лідерів держав не очікують. Таку думку автори газети аргументують тим, що, наприклад, вирішення питання про перебування російської військової бази на території Таджикистану відклали до 2013 року. А як відомо, Душанбе наполягає на збільшенні орендної плати за використання бази. Також незрозумілою залишається перспектива використання Росією аеродрому «Айні» поблизу столиці Таджикистану. Домовленості про це так і не зреалізували. Тим часом американська сторона, наголошує видання, запропонувала Душанбе використовувати аеродром для перевезення вантажів коаліції до Афганістану.

Водночас «Незавісімая газета» зауважує, що в 2012 році в Таджикистані мають пройти президентські вибори, які чинний лідер країни Емомалі Рахмон не хоче програти. Тому, прогнозують експерти, Рахмон буде намагатися домовитись із Дмитром Медведєвим. Адже Росія понад усе залишається потужним торговельним партнером Таджикистану. До того ж нині в російських регіонах працюють не менше мільйона таджиків, і цей фактор в Душанбе не можуть не враховувати.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG