Доступність посилання

ТОП новини

Молдовський лідер Міхай Ґімпу закликає до єдності


Виконувач обов’язки президента Молдови Міхай Ґімпу попередив учасників правлячого Альянсу за європейську інтеграцію, до якого входять 4 партії у Молдові, що вони повинні покласти край міжусобицям, якщо хочуть, щоб Альянс переміг на майбутніх парламентських виборах. Міхай Ґімпу, Влад Філат, Маріан Лупу та Серафім Урекян – лідері партій, що входять до Альянсу за європейську інтеграцію (АЄІ) – не можуть знайти спільної мови щодо його майбутнього, особливо після того, як прем’єр-міністр Влад Філат повідомив, що хоче балотуватися на посаду президента і запропонував іншим лідерам АЕІ зробити те саме. Заклик Філата був сприйнятий як порушення ухваленої раніше учасниками альянсу угоди про висунення спільного кандидата на президента.

Напередодні в інтерв’ю молдовській службі Радіо Свобода Міхай Ґімпу, який є лідером Ліберальної партії і одним із партнерів у коаліції, сказав, що Альянс повинен продовжувати реформи. За його словами, АЄІ несе відповідальність не лише перед своїми виборцями, але і перед Європейським союзом, який, за його словами, має допомогти Альянсові управляти країною.

Ґімпу також висловився щодо того, що в руйнуванні прозахідного уряду Республіки Молдова зацікавлена Росія. «Ще й як зацікавлена!», заявив він. За словами Ґімпу, Москва, як і раніше, вважає, що може диктувати Молдові, які рішення вона повинна ухвалювати.

Міхай Ґімпу, який є першим про-західним лідером Молдови, викликав велике роздратування Москви ще 2 місяці тому, коли підписав указ про відзначення 28 червня «Днем радянської окупації» – коли в 1940 році до Молдови увійшли радянські війська.

Росія і про-російськи налаштовані громадяни Молдови називають події 60-річної давності «актом визволення».

Конституційний суд Молдови анулював постанову Міхая Ґімпу.

Росія, тим не менше, оголосила цілковиту заборону на імпорт молдовського вина.

5 вересня у Молдові пройде референдум, метою якого є внесення змін до Конституції, що передбачають всенародні вибори президента.
XS
SM
MD
LG