Доступність посилання

ТОП новини

Бойові війська США залишають Ірак


Прага – Остання бойова бригада американських військ залишила Ірак. Ця символічна подія сталася ще напередодні близького повного припинення участі США в бойових операціях в Іраку. По тому в цій країні американські військові лишаться до кінця наступного року тільки для допомоги й поради. Війна в Іраку протривала для них довше, ніж Громадянська війна у США або Перша чи Друга світові війни.

Остання бойова машина 4-ї мотострілецької бригади 2-ї стрілецької дивізії армії США перетнула кордон із Іраку до сусіднього Кувейту в ніч на четвер під об’єктивами камер американських телеканалів, які транслювали цю подію в прямому ефірі.

Таким чином, іще напередодні повного виведення бойових військ США територію Іраку залишило останнє велике формування американських військ.

Але для декого з американців бої в Іраку тривають далі. До офіційного завершення участі військ США в бойових діях у цій країні 31 серпня ще близько 6 тисяч американських військовослужбовців далі воюють із повстанцями – останні менш як два тижні.

Остання бойова бригада американських військ з
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


Іракцям буде нелегко впоратися самим


Посол США в Іраку Крістофер Гілл, який по 16 місяцях у Багдаді залишає свою посаду, вважає, що Ірак зможе впоратися сам.

«Становище з безпекою дуже складне, і цілком задовільним воно не стане, але воно буде далі поліпшуватися. Іракські сили здатні владнати проблеми з безпекою. Вони матимуть проблеми. В них будуть помилки. Ми теж припускалися помилок у наших діях. Та вони вчитимуться з їхніх помилок так, як ми вчилися з наших. І я думаю, що становище з безпекою буде постійно поліпшуватися», – сказав він.

Але поки посол виголошував ці слова в середу в Вашингтоні, в самому Іраку в нападах повстанців загинули ще п’ятеро урядових працівників. А попереднього дня смертник убив у Багдаді 61 новобранця до іракського війська.

І все це посеред непевної ситуації в країні, де й через 5 місяців після парламентських виборів ніяк не вдається сформувати коаліцію, яка створила б уряд.

Американці лишаться для допомоги й поради

Тож і після 1 вересня в Іраку ще залишаться 50 тисяч американських військових – але вже не як бойові сили, а як «бригади поради й допомоги».

Вони матимуть право на прохання урядових військ Іраку супроводжувати іракські патрулі. Але головним їхнім завданням буде далі навчати іракських військових та поліцію, а для військ спецпризначення – допомагати іракцям вистежувати терористів.

І ці війська мають залишити Ірак до кінця грудня 2011 року, як було домовлено між двома країнами раніше.

Американці вступили до Іраку більш як сім років тому. Тоді міжнародна операція під проводом США, що почалася в березні 2003 року, менш як за місяць скинула владу тодішнього президента-диктатора Саддама Хусейна. Та війна з повстанцями, які виступають проти нинішньої іракської влади та її іноземних союзників, триває досі.

Офіційна кількість загиблих у цій операції американців становить нині 4 тисячі 419 осіб.

Скільки ж загинуло іракців, напевно не знає ніхто. Неурядова організація Iraq Body Count (дослівно «підрахунок тіл в Іраку»), яка намагається вести облік загиблих цивільних осіб за повідомленнями відкритих джерел, заявляє, що в країні загинуло за цей час близько 100 тисяч тільки цивільних іракців.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG