Доступність посилання

ТОП новини

«РосУкрЕнерго» ще на крок наблизилося до перемоги над «Нафтогазом»


Київ – Шевченківський районний суд Києва підтвердив правомірність претензій компанії «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу України», повідомляє російська газета «Комерсант». Таким чином, український суд фактично підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу, ухвалене на початку червня. Мінпаливенерго заявляє, що «Натфтогаз» подаватиме апеляцію. Натомість голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко вважає, що українська влада фактично поступилася державними інтересами на користь бізнес-інтересів співвласника «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа.

«Нафтогаз України» зобов’язаний повернути «РосУкрЕнерго» (РУЕ) 12,1 мільярда кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, узгоджений сторонами. Мінпаливенерго поширило заяву, згідно якої керівник цього відомства Юрій Бойко доручив «Нафтогазу» підготувати апеляцію на це рішення.

Речниця «Нафтогазу» Олена Юр’єва від коментарів із цього приводу утрималася.

Валентин Землянський
Незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський вважає дуже ймовірним, що сторони дійдуть компромісу та укладуть мирову угоду. «Поки буде йти апеляційне провадження, переговори стосовно мирової угоди також будуть продовжуватися», – каже він.

За оцінками експертів, вартість спірного газу становить від 3 до 5,4 мільярда доларів.

Влада на варті приватних інтересів?

Рішення суд ухвалив ще 13 серпня. Проте інформація про це з’явилася лише зараз, причому у російському виданні. Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко вважає це дуже показовим.

Анатолій Гриценко
«Це є свідченням того, що держава Україна стала вже настільки закритою від своїх громадян, що якби не російський інтерес до «РосУкрЕнерго» – ми би ще не скоро дізналися про цю подію, – зауважує парламентарій. – А ця подія матиме вкрай небезпечні, якщо не руйнівні, наслідки. Власне, діяльність «РосУкрЕнерго» – це загроза національній безпеці. І зараз переміг інтерес Фірташа і його групи підтримки, яка досить міцно засіла в українській владі».

Анатолій Гриценко звертає увагу на те, що свого часу Юрій Бойко незаконно суміщав посаду в Мінпаливенерго та входив до складу керівних органів РУЕ.

Парламентське слідство погоди не зробить

Зараз парламентська комісія розслідує обставини ухвалення рішення Стокгольмського арбітражу. Проте, за словами Гриценка, парламентське слідство навряд чи зможе істотно вплинути на ситуацію.

«Більшість відстоюватиме інтереси провладної команди, а значить – Фірташа, Бойка та інших, – каже депутат-нашоукраїнець. – Тому очікувати на прийняття рішення чи то комісії, чи то парламенту, в цілому, не варто. Якщо ви поговорите в кулуарах із депутатами з фракцій регіонів, блоку Литвина чи комуністів, то вони вам скажуть: і хто такий Фірташ, і що таке «РосУкрЕнерго», і чому ця діяльність небезпечна для країни. Та коли питання виходить на голосування, то вони тиснуть на ту кнопку, на яку вкаже «смотрящій».

На початку червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов’язав «Нафтогаз» повернути «РосУкрЕнерго» згаданий обсяг газу. Після цього лідер БЮТ Юлія Тимошенко звинуватила Президента Віктора Януковича в тому, що українська сторона свідомо змінила позицію на користь РУЕ.

Раніше Мінюст повідомляв, що Україні не було відкрито судового провадження з приводу рішення Стокгольмського арбітражу. А отже, рішення не набуло чинності. Про це місяць тому заявляв керівник парламентської комісії Роман Зварич. Тепер український суд фактично підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражу, що є необхідним для виконання рішення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG