Доступність посилання

ТОП новини

Через Дмитра Фірташа британська баронеса не отримала високої посади?


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Лондон – Високе призначення у ділянці безпеки у новому британському уряді було заблоковано через зв’язки кандидата на цю посаду з двома східноєвропейськими олігархами, одним з яких є українець Дмитро Фірташ. Про це пише британська газета Mail on Sunday, яка посилається на неназване високопоставлене джерело у службах безпеки.

У Британії одна з газет оприлюднила історію, в якій фігурує один із найбільших українських олігархів Дмитро Фірташ. Йдеться про матеріал у недільному варіанті другої завбільшки щоденної газети країни Daily Mail, наклад якої становить майже 2 мільйони примірників. Це видання орієнтується на середній клас і більше половини його читачів становлять жінки.

У чому ж суть історії? Газеті стало відомо, що коли в травні формувався новий коаліційний уряд консерваторів і лейбористів, то на важливу посаду радника прем’єр-міністра з питань національної безпеки планувалася колишній кар’єрний дипломат, баронеса Полін Невілл-Джонс. Але її кандидатуру на підставі даних служби внутрішньої розвідки МІ-5 було заблоковано. Радник прем’єра у цій ділянці несе відповідальність за загальну британську політику у сфері розвідки, і це призначення обов’язково потребує «зелене світло» від спецслужб.

Баронеса Полін Невілл-Джонс у результаті отримала менш відповідальну посаду в уряді.

Видання твердить, що звіт британської розвідки МІ-5 вказав на зв’язки баронеси з двома суперечливими олігархами: один із яких – Дмитро Фірташ, а другий – народжений в Узбекистані ізраїльтянин, алюмінієвий магнат Міхаіл Черной. Обом газета закидає можливі зв’язки з мафією. Зокрема, щодо Фірташа мовиться, що у США його компанія «РосУкрЕнерго» розслідується щодо зв’язків із народженим в Україні мільярдером Семеном Могилевичем, що є у списку десяти найбільш розшукуваних ФБР утікачів. До слова, сам Фірташ не раз спростовував зв’язок із Могилевичем.

Які ж зв’язки між українським багатієм і британською баронесою? За даними британської газети, два роки тому Полін Невілл-Джонс задекларувала в Палаті лордів парламенту, що її офіс одержує 20 тисяч фунтів на рік від британського бізнесмена Роберта Шелтера-Джонса. Виявляється, що фірма цього самого Шелтера-Джонса водночас наглядає за статками Дмитра Фірташа у Британії. Водночас, відомо, що Шелтер-Джонс є давнім прихильником правлячої Консервативної партії і не раз робив туди пожертви. Як і з пожертвами на офіс баронеси Невілл-Джонс, він робив це від себе як приватної особи і через свою власну фірму.

«Газетам треба про щось писати»

Оглядач Марк Ковелл уважає всю історію до певної міри притягнутою за вуха. Як він каже, у Британії серпень це сезон політичного затишшя, але газетам треба щось писати. Що ж до цієї конкретної історії, то, Ковел у розмові з Радіо Свобода пригадав, вона не перша подібна, пов’язана із Шелтером-Джонсом.

«Я думаю, вся ця історія випливає лише з того факту, що це саме пан Шелтер-Джонс пожертвував комусь гроші, і що він справді має зв’язок із паном Фірташем, – зауважив Марк Ковелл. – Раніше вже були подібні історії за участі пана Шелтера-Джонса. Зокрема, журнал Private Eye вміщував колись статтю про зв’язок із Фірташем депутата парламенту від Консервативної партії Ричарда Спринґа. Вона ґрунтувалася на факті, що пан Спринґ і пан Шелтер-Джонс обидва були у правлінні Британсько-українського товариства».

Сама баронеса твердить, що кошти вона отримувала через Консервативну партію. Вони йшли на платню для її радника. Баронеса Полін Невілл-Джонс каже, що не знайома особисто не лише з олігархами, але навіть із Шелтером-Джонсом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG