Доступність посилання

ТОП новини

Головні партії Австралії змагаються за голоси незалежних


Дві головні політичні сили Австралії заявили в неділю, що починають переговори з незалежними кандидатами, щоб створити урядову більшість за їхньої участі.

За неповними результатами суботніх виборів до нижньої Палати представників Парламенту Австралії, лівоцентристи і правоцентристи отримують приблизно порівну депутатських місць, але на кілька менше від принаймні 76 необхідних, щоб мати більшість у палаті зі 150 депутатів.

Прем’єр дотеперішнього лівоцентристського уряду Австралійської партії праці (Австралійської лейбористської партії) Джулія Ґіллард заявила, що планує домовлятися з усіма депутатами, що не належать до двох головних сил, – чотирма незалежними і одним представником «зелених», – щоб залишитися при владі.

Лідер опозиційної правоцентристської Коаліції, як називають об’єднання Ліберальної партії Австралії і Національної партії Австралії, він же лідер лібералів Тоні Абботт тим часом оголосив, що починає переговори з тими ж п’ятьма депутатами негайно, щоб створити свій уряд на заміну нинішньому.

Станом на кінець недільного дня за австралійським часом було пораховано менш як 75 відсотків голосів виборців, але вважають, що принципових змін у розкладі сил після повного підрахунку не настане.

Одночасно в суботу в Австралії переобирали також більш як половину Сенату, верхньої палати Парламенту. Але переважна більшість обраних нині сенаторів обійме свої місця тільки майже через рік, із початком липня 2011-го, коли завершаться терміни їхніх попередників.
XS
SM
MD
LG