Доступність посилання

ТОП новини

Російські літаки прибули на український полігон «НІТКА» в Криму


Російські літаки на українському полігоні «НІТКА», місто Саки
Російські літаки на українському полігоні «НІТКА», місто Саки

Севастополь – До Криму прибули літаки морської авіації Північного флоту Росії., повідомив Департамент преси та інформації Міністерства оборони України. Російські льотчики тренуватимуться на полігоні комплексу «НІТКА», що розташований неподалік кримського міста Саки.

На полігон злітно-посадкових систем «НІТКА» наприкінці минулого тижня прибули 10 літаків морської авіації ВМФ Росії. Всі вони постійно базуються на важкому авіаносному крейсері «Адмірал Радянського Союзу Кузнєцов», що входить до складу Північного флоту Росії.

Прибуття російської групи морської авіації проводилося під командуванням героя Російської Федерації генерал-майора авіації Ігоря Кожина. Цього року до проведення тренувань залучаються екіпажі літаків Су-33, Су-27УБ та Су-25УТГ. Навчально-тренувальні польоти російські морські авіатори з Росії розпочнуть 1 вересня, і вони триватимуть до кінця місяця.

Полігон «НІТКА» (це скорочення його повної російської назви) був збудований на початку 1980-х років для тренування льотчиків радянських авіаносців. Це унікальна споруда, аналог якій є лише у США.

Зараз в Україні авіаносців немає, а в Росії – лише один. І саме комплекс під Саками повністю копіює злітну смугу важкого авіаносного крейсера ТАКР «Адмірал Кузнєцов».

За даними експертів, «НІТКА» – це цілий аеродром зі сталевим злітним полем у вигляді корабельної палуби, яка обладнана трампліном та аерофінішером – спеціальною системою гальмування літаків, що здійснюють посадку.

У 1997 році уряди України і Росії домовилися про використання цього полігону для тренувань російських льотчиків палубної авіації. За повідомленням пресового департаменту Міноборони України, цьогорічні тренування проходитимуть в рамках реалізації домовленостей між керівниками оборонних відомств України та Росії, досягнутих 24 червня в Партеніті в Криму під час третього засідання Підкомітету з питань безпеки Українсько-Російської міждержавної комісії.

Грошей Україна отримає більше?


За даними з військових джерел у Севастополі, цього разу Росія заплатить за оренду полігону «НІТКА» близько 2 мільйонів доларів США. Втім, офіційних підтверджень цьому немає. Раніше вартість тренувань обходилася трохи більше як у 600 тисяч доларів, причому не «живими» грошима, а запчастинами та озброєнням на цю суму.

Саме ціна була предметом важких переговорів, що тривали з минулого року. Росіяни періодично нагадували, що через таку дорожнечу вони збираються збудувати власний Центр бойового застосування морської авіації в Єйську Краснодарського краю.

Разом із тим із українського військового відомства періодично просочується інформація про пропозиції китайських військових щодо тренувань льотчиків із авіаносців ВМФ КНР. Експерти вказують, що для будівництва в Росії аналога комплексу «НІТКА» зараз немає ні коштів, ні фахівців. Що ж до китайських пропозицій, то вони, враховуючи дальність перельоту, теж мало ймовірні – з технічного і фінансового боку.

Два роки – 2008-й і 2009-й – російських льотчиків палубної авіації не було в Криму. Преса писала про політичні причини, офіційні особи говорили про технічні.

Зараз кримські військові експерти кажуть, що вся справа в грошах – українцям не тільки треба великим коштом утримувати вартісний комплекс, вони, природно, хочуть заробити на унікальному об’єкті. Російські ж військові, які переживають не найкращі фінансові часи, вважають, зі свого боку, що на «спільному радянському спадку» заробляти «братам» негоже.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG