Доступність посилання

ТОП новини

Будьонівців під Варшавою не вшанували. Поки що


(архівна фотографія) Дональд Туск та Росії Володимир Путін, Гданськ, 1 вересня 2009 року
(архівна фотографія) Дональд Туск та Росії Володимир Путін, Гданськ, 1 вересня 2009 року

Варшава – Польсько-російське зближення останнім часом наражається на непередбачувані перешкоди. Не встигне зійти з перших шпальт дискусія про відкритість російського розслідування катастрофи з президентським літаком під Смоленськом, як з’являються нові приводи для непорозуміння. Останнім серед них був невдалий захід із вшанування пам’яті будьонівців, які у 1920-му загинули на підступах до Варшави.

Меморіал на братській могилі червоноармійців у селі Оссув мали урочисто відкрити в день 90-ї річниці Варшавської битви. Більшовики загинули під час наступу армії Семена Будьонного на польську столицю. У тій битві поляки розгромили російські війська, і її звуть «чудом над Віслою».

На місці поховання 22 будьонівців спорудили металевий православний хрест і обгородили його огорожею, що нагадує ввіткнуті у землю багнети. Це була ініціатива польської державної установи – Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва. Ініціативу підтримали органи місцевого самоврядування.

Та до урочистості не дійшло. Відкрити пам’ятник не дали члени правих політичних партій та організацій, які влаштували біля більшовицьких могил акцію протесту. У день, коли мало відбутися урочисте відкриття меморіалу, на пам’ятнику появилися намальовані кимось червоні зірки.

Учасники акції протесту скандували «Ганьба!», а також «Це акт зневаги до поляків!». Офіційна делегація Росії, яка їхала до Оссова, змушена була повернутися до Варшави.

Неадекватний рівень вшанування?

Пйотр Стшембош, керівник Варшавського відділення партії «Праві Республіки Польща», був одним із головних організаторів акції протесту. За його словами, мертвим потрібно віддати належну шану, але не так, як це запланували польські чиновники. Мовляв, людей, які були ворогами польської незалежності, збиралися урочисто вшанувати, наче особливо заслужених для Польщі.

Стшембош підкреслює, що організаторів акції протесту обурила дата відкриття пам’ятника – 15 серпня, тобто день, коли поляки відзначають свою історичну перемогу над більшовиками та святкують День польського війська. «Це зовсім неадекватний рівень і фатально підібрана дата. Тому наша позиція – рішучий протест проти такого вшанування», – заявив він.

Стшембош каже, що після смоленської авіакатастрофи частина польських урядовців поводиться так, наче Польща дуже зобов’язана російському прем’єрові Володимиру Путінові за його велике співчуття. В розмові з кореспондентом Радіо Свобода він висловив припущення, що надання особливого статусу цій могилі в Оссові – це черговий крок, жест із боку Польщі в бік Росії.

Його колега і один із організаторів акції протесту в Оссові Казимеж Зих під час акції протесту обурювався: «У 90-ту річницю «чуда над Віслою», бо цього не підкреслюють, відкривають пам’ятник совєтам-вершникам! На цьому пам’ятнику ставлять православний хрест людям, які йшли з зіркою, серпом та молотом, вони не йшли сюди з православним хрестом. Це найбільш принизливе – хтось дбає про те, щоб полякам дати ляпаса».

А Аркадіуш Мулярчик, депутат найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість», вважає, що потрібно змінити архітектурну концепцію пам’ятника в Оссові. Він звернувся до президента Польщі та міністра культури з вимогою встановити на могилі більшовиків замість меморіалу скромну пам’ятну таблицю й не влаштовувати гучних урочистостей.

«Пора примиритися над могилами»

Натомість ініціатори та організатори відзначень в Оссові твердять, що полякам та росіянам слід примиритися над могилами. Анджей Кунерт, голова Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва, пояснював журналістам: «Нам це здавалося справою чистою і з погляду моралі, і з погляду права. Та виявилося, що неможливо довести до гідного відкриття пам’ятника спільно з представниками російського посольства. Виявилося, що це місце можна збезчестити червоними зірками».

Пйотр Вишинський, речник самоврядування міста Зельонка, поряд із яким могила будьонівців, не приховує свого обурення діями польських правих. «Якщо ми вимагаємо, щоб в Україні, в Росії чи у різних частинах Європи шанували могили наших співвітчизників, то шануймо могили тих, які тут, часто не з власної волі, воювали проти поляків», – каже він.

Крім того, твердить Вишинський, протестні акції правих применшують значення історичної польської перемоги. «Поляки не воювали тут із собаками, – емоційно коментує Вишинський. – Вони воювали з людьми, а мертвих людей потрібно вшанувати по-людськи».

Як твердять представники польських органів влади, урочисте відкриття меморіалу в Оссові за участю російської делегації таки відбудеться. Та вони не кажуть, коли саме буде ця друга спроба.

Тим часом, як наголосив у розмові з Радіо Свобода Пйотр Стшембош, польські праві спостерігають за розвитком подій. Мовляв, вони обов’язково реагуватимуть на спроби влади надати відкриттю меморіалу «неадекватно урочистого характеру».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG