Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна отримала незалежність


24 серпня Україна святкує День Незалежності. Рівно 27 років тому Верховна Рада схвалила Акт проголошення незалежності. Деякі колишні політики називають 24 серпня логічним завершенням подій 1991 року, коли вирішувалася доля Радянського Союзу.

Радіо Свобода наводить розповіді українських державників, записані декілька років тому:

На підготовку проекту Акту проголошення незалежності його розробникам дали півтори години.

Один із авторів, колишній дисидент Левко Лук’яненко, який помер в липні 2018 року, пригадував, що документ вийшов коротким не стільки через брак часу, скільки через острах, що комуністи захочуть прискіпливо його обговорити.

«Треба було такий документ скласти, щоб він не викликав ніяких дискусій, щоб за нього проголосували «змаху», – розповідав він.

Зрештою, після кількох правок у документі залишилося чотири речення. 24 серпня вдень текст оприлюднили у парламенті, а ввечері акт проголосили на Софійській площі.

Акт «підкріпили» референдумом

«Убезпечити» проголошену незалежність України у парламентській опозиції вирішили проведенням Всеукраїнського референдуму. Колишній голова Інституту національної пам’яті, а в 1991-му член президії Верховної Ради Ігор Юхновський був першим, хто висловив цю ідею.

За його словами, він наполягав на референдумі, бо був упевнений, що без цього заходу пізніше акт можна буде скасувати. «Референдум був найважливішим з усього. Щоправда, проти нього виступали навіть деякі члени Народної Ради. Але я наполягав: референдум є обов’язковим», – додає Ігор Юхновський.

1 грудня на Всеукраїнському референдумі понад 90% учасників підтримали Акт проголошення незалежності.

Українці були не готові до незалежності?

На думку деяких громадських діячів, незалежності України передувало відразу кілька важливих подій, які сталися ще за часів радянської влади.

Українець Євген Грицяк у 1953 році очолив Норильське повстання – мітинг політв’язнів відразу після смерті Сталіна. Він наполягав, що саме після цієї події в СРСР, а зокрема й в Україні, розгорнулася активна громадська діяльність.

«Найголовніший здобуток повстання – це перемога над самими собою. Ми перестали боятися, і після цього перестало боятися суспільство», – наголошував він.

Водночас Євген Грицяк з сумом констатував, що поки українці не цінують незалежності.

«Ми були не готові до всіх тих можливостей, до цієї незалежності. Не готові взяти у свої руки банки, залізницю, пошту – все, що потрібно для функціонування незалежної держави. Все це пішло не в наші руки», – розповів раніше Грицяк.

Дивіться трансляцію параду в ефірі Радіо Свобода:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG