Доступність посилання

ТОП новини

У Києві вшанували пам’ять жертв тоталітарних режимів


Київ – Сьогодні у Києві представники національно-патріотичних організацій України біля пам’ятника жертвам Голодомору вшановували тих, кому не вдалося пережити часи комуністичного терору. Цього дня в Європі вшановують пам’ять жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів.

Сьогодні, в день підписання пакту Молотова-Ріббентропа, кілька сотень людей прийшли на Михайлівську площу в Києві, щоб ушанувати пам’ять жертв злочинів комуністичного режиму.

Цього року організатори акції вирішили нагадати громадськості, що не лише діяльність нацистів є злочином проти людства. На їхню думку, значно більшим є те зло, яке на українських землях чинив комуністичний режим.

За даними європейських дослідників, у світі близько 95 мільйонів людей загинули від комуністичного режиму. Із них на колишній Радянський Союз припадає понад 20 мільйонів.

Комуністи морально відповідальні за 95 мільйонів жертв – правозахисник


Український правозахисник Василь Овсієнко переконаний, що частина відповідальності за злочини комунізму лежить і на сучасних комуністах.

Василь Овсієнко, правозахисник
«Той, хто досі вважає себе комуністом, морально відповідальний за всі ці 95 мільйонів. Хто себе сміє назвати фашистом? Та ніхто не сміє! А от комуністом – досі вважають, що це нормально», – каже він.

На думку правозахисника, в Україні варто провести люстрацію, тобто обмежити доступ до влади екс-комуністів. Хоча йдеться не про усіх, хто мав партквиток КПРС, а лише про тих, хто обіймав керівні посади у Комуністичній партії.

А от народний депутат-комуніст Олександр Голуб вважає, що подібна заява правозахисника є «блюзнірством».

Олександр Голуб, народний депутат (КПУ)
«Пропозиції щодо люстрації звучать, але, на жаль, чомусь вони не звучали, коли провідні посади у державі займали такі люди, як Віра Ульянченко чи Віктор Ющенко, випускник Вищої партійної школи», – заявив комуніст.

Не маємо права забути

На думку ж народного депутата Івана Зайця, в Україні проблема «національної пам’яті» завжди буде актуальною, оскільки протягом майже століття на українських землях панував по суті людиноненависницький режим. Саме тому, каже він, Україна зазнала величезних втрат від комуністичної системи.

Іван Заєць, народний депутат (НУНС)
«Ми повинні завжди відзначати цей день. Ми повинні закрити для тоталітарних режимів можливість нової появи, нового відродження», – наголосив Іван Заєць.

Народний депутат наголошує, що не варто концентруватися лише на злочинах Сталіна, оскільки репресії сталінських часів стали лише продовженням того терору, що його розпочав Ленін.

Іван Заєць висловив стурбованість тим, що теперішня влада потурає комуністичним силам в Україні, дозволяючи їм відновлювати комуністичну символіку, ставити пам’ятники «катам українського народу».

«Влада крізь пальці дивиться на ці всі речі, бо сама прагне відродити в Україні авторитаризм чи навіть тоталітаризм», – вважає народний депутат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG