Доступність посилання

ТОП новини

Перше вересня – удар по нервах


Анастасія Здорікова Одеса – Тиждень перед першим вересня – напружений момент не тільки для школярів, а й для їхніх батьків. Скільки, в умовах кризи, коштує підготовка дитини до нового навчального року?

Напередодні навчального року трохи не в кожному місті України відкрились шкільні базари. І хоча тут пропонують різноманітні знижки, підготовка дитини до школи є відчутним ударом по родинному гаманцю.

Одеситка Ірина Дементьєва, збираючи до школи свого сина-чотирикласника, планує вкластися не менше, ніж у дві з половиною тисячі гривень. Сюди входять витрати на шкільну форму, взуття, численні канцелярські приладдя, а також щорічні внески до бюджету батьківських комітетів:

«Звісно, що дорого, але ж дитині потрібно», – каже мама чотирикласника.

Проблеми з підручниками

Крім цих витрат, цього року перед батьками постала проблема з підручниками для дітей. За словами міністра освіти України Дмитра Табачника, не турбуватимуться про підручники лише батьки першо- та другокласників: «На відміну від наших попередників, ми не будемо запевняти, що все буде добре і своєчасно, а 1 вересня робити вигляд, що ми не встигли. Ми зробили все можливе, щоб підручники першого та другого класів були вчасно на партах у перші дні вересня».

Ціна екземпляра нового підручника 35-40 гривень. Приміром, дев’ятикласник потребує для повного навчального комплекту вісім підручників.

Плюси й мінуси медогляду

Ще одним навантаженням на батьків напередодні навчального року став обов’язковий медичний огляд, який запровадило Міністерство освіти та науки. Розповідає міністр освіти Табачник: «Ми хочемо провести стовідсотковий глибокий діагностичний та профілактичний медогляд школярів, щоб відокремити кілька груп відповідно до здоров’я дітей щодо можливого припустимого навантаження. Перша – це звичайна група. Друга – для тих, хто може займатися різноманітними змаганнями, більш поглиблено займатися різними видами спорту. Третя – для тих, кому необхідна найлегша форма рухової активності – прогулянки та дихальна гімнастика».

Ухвалюючи це рішення, Міносвіти не врахувало щорічне навантаження на місцеві поліклініки та лікарні. Дев’ятикласниця Вероніка вже кілька днів намагається пройти медогляд за вказівками школи, проте поки що необхідної довідки не отримала: «Мені потрібно весь день гаяти час у лікарні. Спочатку треба вистояти в реєстрації десь 30-40 хвилин. Потім у черзі до лікаря, який приймає дві чи три години. Та дуже великі черги!».

В умовах кризи задовольнити всі вимоги Міністерства освіти батькам школярів стає дедалі важче. А підготовка до навчання щороку дорожчає. За словами батьків, минулого року вони платили за підготовку дитини до школи на третину менше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG