Доступність посилання

ТОП новини

Влада продовжує експерименти на школярах


Львів – Львівщина може забезпечити 5-річних діток садочками лише на 43 відсотки. Відтак не уся малеча цього віку з 1 вересня зможе здобувати знання у дошкільних закладах, як цього вимагає закон про запровадження 11-річної освіти. До того ж, учні 10-х класів змушені за рік пройти дворічну програму, яка була розрахована не на 11-ти, а 12-річну освіту. Експерименти на школярах лякають вчителів.

Експерти підрахували: щоб забезпечити усіх 5-річних дітлахів Львівської області дошкільною освітою, потрібно щонайменше вкласти від 15 до 20 мільйонів гривень. Адже необхідно створити належні умови для навчання малечі не у вигляді сидіння за партами, а гри. Зрозуміло, потрібні фахові педагоги, а ще важливо вирішити питання перевезення сільських діток до садочків. Адже далеко не у кожному селі на Львівщини є дошкільні заклади.

Парламентарі все вирішили самі за освітян, батьків та учнів

Освітянин Павло Хобзей обурений тим фактом, що парламент без попереднього обговорення у колі професіоналів, не дослухавшись до думки батьків і учнів, ухвалив у першому читанні, більше того, в цілому, навчання для дітей 5-річного віку і повернув школу з 12 - річної на 11-річну освіту. І це у той час, коли шкільні програми затверджені для 12 років навчання. Відтак якість освіти стане гіршою і найбільше навантаження відчують десятикласники, прогнозує освітянин. Зауважу, що реформу Міністерство освіти запровадило у час канікул і відпусток вчителів, за два місяці до початку навчального року.

«Є підстави не визнати наш атестат, як атестат про середню освіту, мова про той, що видадуть наступного року. Дитина має завершити школу повнолітньою, зараз на платне навчання не вона заключає угоду з університетом, а батьки, бо людина не повнолітня. Ось, що означає 11-річна освіта. Школа не знає, як вчити дітей з 1 вересня, – говорить Павло Хобзей. – Підручники друкуються за старою схемою, трирівневою, профільні, академічні, стандартні. Як цю проблему вирішить міністерство? Вчителі у розпачі, тому що програма була прийнята на 12 років. Що у цій ситуація прикро, коли я запитую вчителів, за яку вони освіту, 11 чи 12 років, вони кажуть, за 11, бо батьки забирають дітей, і вони не йдуть у 10 клас. Але вчителі, які проти 12 років, вони проти себе. Тому що школа, яка є сьогодні, сильно не змінилась, середина XVII століття».

Проблеми в освіті – це віддзеркалення українського суспільства

Експерименти в освіті аналітики називають злочином, бо їх проводять на дітях. Доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Дрогобицького педуніверситету Петро Мацьків вважає, що ні в якому разі не можна допустити ліквідації зовнішнього незалежного оцінювання, бо це єдиний шанс для талановитих учнів з бідних родин здобути вищу освіту. А те, що враховується бал атестату під час вступу, називає поштовхом до хабарництва.

«Звісно, що проблеми в освіті – це віддзеркалення нашого суспільства. Ми приєднались у 2005 році до Болонського процесу, а це значить 12-річна освіта; об’єктивні критерії при конкурсному наборі у вищі навчальні заклади; модульно-кредитна система. Якщо ліквідували 12-річну освіту, то це не сумісно взагалі, нас це показує у світі папуасами, як цей термін часто вживає наш очільник освіти та науки Дмитро Табачник. 12 років навчання – це загальноєвропейська практика, – каже Петро Мацьків. – Ми, по суті, розірвали по деяких пунктах угоду. Які наслідки для українського студента це матиме? Український студент не матиме змоги навчатись у вищих навчальних закладах Західної Європи, бо з’явиться віковий бар’єр. Є учні спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням мов, здібні отримують право навчатися у вишах Європи, але тепер мусять два-три роки почекати, через вік».

У Міністерстві освіти пояснюють, що повернення до 11-річного навчання – суттєва економія коштів. Однак насправді уже витрачені мільйони гривень на підручники, які не є придатними для 11-річної освіти. Видати нові можна щонайменше за 4 місяці, а тому учні з 1 вересня не будуть забезпечені підручниками. Це буде уже клопіт школярів і їхніх батьків.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG