Доступність посилання

ТОП новини

Литвин підписав розпорядження про позачергову сесію парламенту


Позачергова сесія Верховної Ради України шостого скликання розпочнеться у понеділок, 30 серпня, о 10 годині. Як повідомляє Інформаційне управління Апарату парламенту, відповідне розпорядження підписав спікер Володимир Литвин.

За повідомленням, відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради у парламенті зареєстрували ініціативу 174 народних депутатів щодо проведення позачергової сесії парламенту шостого скликання.

За розпорядженням спікера, до розгляду на позачерговій сесії внесені питання про зміни до закону про місцеві вибори; про зміни до закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» (щодо механізму повернення заощаджень); про виконання заходів соціального захисту населення у зв’язку з формуванням тарифів на житлово-комунальні послуги.

10 липня парламент ухвалив нову редакцію закону про місцеві вибори, встановивши, що вони проводяться за мажоритарно-пропорційною системою без участі блоків політичних партій. Відповідно до закону, висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації відповідного рівня, які зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. Президент підписав цей закон, але згодом заявив, що він потребує змін.

Ольга Боднар, народний депутат (БЮТ), в ефірі Радіо Свобода напередодні заявила, що Президент України саме зараз ініціює зміни до закону, який так швидко ухвалила коаліція, тому що чим ближче до виборів, тим більше теперішня владна команда розуміє, що без змін отримати «козирну карту» й керувати місцевою владою, а відповідно мати «повний блокнот», тобто усю владу під одним керівництвом, неможливо.

«Розуміючи, що без цих змін вони не здатні ніяким чином отримати золоту картку в місцевих радах, вони вирішили підіграти тим політичним силам, які є кишеньковими сателітами. Я маю на увазі «Фронт змін» і «Сильну Україну» пана Тігіпка та інші. Якщо так буде продовжуватися, виборів не буде взагалі, Київ буде жити поза виборчою системою і без місцевого самоврядування», – заявила в ефірі Радіо Свобода Ольга Боднар, народний депутат (БЮТ), перший заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Спікер: Рада найближчим часом не розглядатиме ліквідацію райрад у Києві

Верховна Рада не ухвалюватиме рішення щодо ліквідації районних рад у Києві, заявив спікер парламенту Володимир Литвин.

«Я маю заспокоїти всіх, хто нервує з цього приводу ... – до моменту початку виборчої кампанії реалізувати звернення (Київради) у правовій площині буде практично неможливо. Висновки очевидні – це питання на перспективу», – сказав Литвин, відповідаючи на запитання, коли Верховна Рада може розглянути питання про внесення змін до закону «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо права ліквідувати райради.

Спікер нагадав, що виборча кампанія на місцевих виборах розпочинається 11 вересня. «Я виходжу з простого, логічного розрахунку – до цього часу ухвалити зміни до закону про столицю – місто-герой Київ просто нереально», – сказав Литвин.

«А коли стартує виборча кампанія і потім, по суті справи, скасувати вибори до районних рад – це видаватиметься явно антидемократичним і використовуватиметься як привід для чергових політичних заворушень», – пояснив спікер.

Вчора Київрада ухвалила звернення до Верховної Ради з приводу ліквідації районних рад у столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG