Доступність посилання

ТОП новини

У Британії презентували новий зразок паспорта


Лондон – Міністерство внутрішніх справ Великої Британії представило зразок нового паспорта країни. Його було розроблено, перш за все, щоб посилити захист проти фальшування, але також було змінено весь дизайн сторінок, який представляє чотири складові країни: Англію, Шотландію, Вельс та Північну Ірландію, – а також славну мореплавську спадщину Британії.

Міністерство внутрішніх справ Британії вирішило запровадити новий паспорт, щоб його дизайн дозволив краще протидіяти шахрайству. Тож запроваджено цілу низку нових способів захисту. Зокрема, секція особистої інформації містить захисні голограми.

Фахівець зі внутрішньої політики Нікола Персон каже, що є й інші моменти, якими новий зразок відрізняється від дотеперішнього.

«У ньому тепер є два фото особи замість одного, і всю інформацію про людину пересунуто на передні сторінки документу, тоді як раніше ця інформація була позаду. У новому паспорті теж є мікрочип, але, на відміну від попереднього паспорта, в якому його можна було бачити, тут його сховано десь усередині, і ми не знаємо, де саме», – розповіла вона.

Новий документ почнуть видавати з жовтня. У Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що їхньою метою є на крок випереджати злочинців.

Схований мікрочип значно ускладнить фальшування документу, адже буде надзвичайно важко замінити його так, щоб не спричинити помітних пошкоджень. А особисті дані перенесені на іншу сторінку, щоб більше пристосувати паспорт до стандартів інших країн і цим прискорити перевірку британських документів на іноземних кордонах.

Особливості дизайну

А що розповідає про Британію сам дизайн паспорту, тобто малюнки на його сторінках? Які образи виникають у голові пересічного британця, коли він перебуває за кордоном і думає про батьківщину? Дубове листя, що кружляє між будинками в ідилічній сільській місцевості, яхти, що пропливають повз суворі білі скелі з маяком, навколо якого ширяють чайки…

Прикордонники інших країн, що гортатимуть документ, зможуть побачити, як виглядають базальтові колони Giant’s Causeway у Північній Ірландії, гора Бен-Невіс у Шотландії, півострів Ґавер у Вельсі та білі скелі Дувру в Англії. Саме ці місця виграли конкурс міністерства на визначення національних символів складових частин Великої Британії.

Також відразу можна буде помітити британську ману щодо погоди – на багатьох сторінках фігурують метеорологічні символи.

Одначе для британського ґуру дизайну Стівена Бейлі образи, пов’язані з історією британського мореплавства, стіни з пісковику та Бленгаймський палац Черчилля – це ніщо інше, як заїжджені кліше, які ілюструють ностальгію за минулим. Він каже, що місце для національної іконографії у музеї, а банк іміджів країни слід безперервно поповнювати.

Бейлі вважає, що новий паспорт як реклама країни створює імідж острова з поганою погодою і чайками. Натомість кращою рекламою для Британії були б її мистецтво, музика, поезія, мода, новітня архітектура, технології, як-от автомобілі «Формули-1», і навіть британський гумор, які дизайнер вважає справжнім надбанням країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG