Доступність посилання

ТОП новини

Велика вода в Пакистані не вщухає. Чергові евакуації тривають


Повінь у провінції Сінд, 25 серпня 2010 року
Повінь у провінції Сінд, 25 серпня 2010 року

Прага – У Пакистані триває масштабна евакуація людей внаслідок катастрофічних повеней. Через загрозу затоплення тисячі людей покидають свої домівки. Вчора це було 400 тисяч, сьогодні ще 300.

У провінції Сіндг річка Інд вийшла з берегів і прорвала дамбу, що захищала місто Тхатту. Адміністрація міста Тхатти повідомляє, що 70 відсотків населення міста вже залишили свої домівки, а військові інженери намагаються відремонтувати прорвану дамбу.

Більшість людей були евакуйовані у четвер – це жителі трьох міст, населення яких разом становить приблизно 400 тисяч осіб. Інший район, який зараз евакуюють, нараховує ще 300 тисяч жителів.

Річка Інд безжалісно забирає все, що опинилося в її руслі, розширеному дощами. Ситуація в Пакистані перетворюється з поганої на ще гіршу.

Зливи, що тривають уже багато тижнів, створили надзвичайно потужну повінь, яка розпочалася в гористій півночі країни і невпинно сунеться на південь. Вона вже затопила домівки понад 17 мільйонів людей.

Загинуло 1600 осіб, вісім мільйонів потребують негайної гуманітарної допомоги. Є реальна небезпека різних захворювань. До більшості затоплених місць дуже важко дістатися: залиті всі шляхи.

Люди потерпають, таліби погрожують

Солдати вивантажують гуманітарну допомогу з гелікоптера в провінції Пенджаб, 24 серпня 2010 року

За даними ООН, повені затопили понад 3 мільйони гектарів сільськогосподарських земель – це 14% господарських угідь Пакистану. Повені знищили більше ніж мільйон будинків, 5 мільйонів людей стали бездомними.

Тим часом представник повстанського руху «Талібан» у Пакистані погрожує: приймати допомогу від іноземців не можна. Та, попри ці погрози, наразі не було ніяких нападів на представників закордонних гуманітарних організацій.

Ба більше, ніхто не збирається припиняти працювати, лише тому що таліби погрожують, каже Джон Голмз, заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань. «Ми серйозно ставимося до цих погроз і відповідно працюємо обережно. Але, попри ці погрози, ми будемо робити те, що ми мусимо, ми будемо допомагати пакистанцям», – заявив він.

Самі пакистанці тим часом не реагують на погрози талібів, розуміючи, що у такій катасрофічній ситуації міжнародна допомога необхідна.

Проте до цих погроз слід ставитися обачно, кажуть в американському Державному департаменті, де мають конкретну інформацію про можливі напади на пакистанські урядові інституції та міжнародні гуманітарні організації. Речник Держдепартаменту Річард Кроулі каже, що американці ведуть переговори з пакистанським урядом, щоб забезпечити можливість гуманітарним організаціям далі працювати ефективно.

Пакистан уже тривалий час воює з екстремістськими групами, зокрема, на територіях поблизу афганського кордону. Попри погрози талібів, відтоді, коли в Пакистані розпочалися повені, терактів та нападів не було.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG