Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані триває гуманітарна криза


Прага – Пакистану знадобиться щонайменше три роки, щоб подолати наслідки масштабних повеней, у результаті яких потерпають мільйони людей, заявив президент Пакистану Асіф Алі Зардарі. В Ісламабаді у вівторок зібралося позачергове засідання уряду, щоб попередити загрозу епідемії в уражених повінню районах.

Розлад шлунку, ураження шкіри та дихальних шляхів – це типові хвороби для тих, хто потерпів від повені. Тепер ці захворювання загрожують мільйонам пакистанців.

Уряд Пакистану проводить консультації з міжнародними організаціями, щоб разом вирішити, як краще зупинити поширення хвороб. За оцінками уряду, в зоні ризику опинилося три з половиною мільйони дітей і тисячі вагітних жінок.

Уже зараз мільйони пакистанців втратили дах над головою, понад півтори тисячі загинули. Генеральний секретар ООН вважає, що світова спільнота тільки починає усвідомлювати масштаби проблем у Пакистані.

«Міжнародні організації докладають усіх можливих зусиль, але їм потрібна набагато більша підтримка. 8 мільйонам людей потрібні харчі, вода і притулок. 14 мільйонам потрібна медична допомога, особливо дітям і вагітним жінкам», – заявив Пан Ґі Мун цими днями на спеціальній нараді Генеральної Асамблеї ООН.

Харчів усім не вистачає

ООН підрахувала, що найближчим часом Пакистану знадобиться 460 мільйонів доларів гуманітарної допомоги. Наразі вдалося зібрати від донорів близько 70 відсотків цієї суми, повідомила сьогодні Радіо Свобода речниця представництва ООН в Ісламабаді Стейсі Вінстон.

На її думку, грошей треба ще більше, бо повені тривають.

«Ми намагаємося передавати гуманітарну допомогу якомога швидше, Але повені нас випереджають. На півдні на вихідні знову був дощ, тому зона лиха розширюється», – сказала Вінстон.

Пакистанська влада, добровольці та представники міжнародних структур щодня домагають сотням тисяч людей. Але є проблеми з розподілом допомоги.

На власні очі це бачив чеський журналіст Мілан Сіма, який зараз перебуває на півночі Пакистану в місті Суккур (Сакхару).

«Ми бачили, що їжі всім не вистачило. Коли принесли ковдри, то люди почали битися. Урядова машина, яка привезла допомогу, була змушена від’їхати, бо почався безлад. І мене там ледь не побили», – розповів Радіо Свобода спостерігач.

Сезонні зливи почалися в Пакистані наприкінці липня і, за прогнозами, на півдні країни негода протриває щонайменше до кінця тижня.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG