Доступність посилання

ТОП новини

НАТО має передати Афганістанові функції гарантування безпеки – Расмуссен


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сподівається, що на майбутньому саміті держави-члени Північноатлантичного альянсу погодяться з наступного року розпочати передачу функцій гарантування безпеки в Афганістані урядові цієї країни.

У понеділок в Афганістані загинули ще дев’ять солдатів багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці, які діють там за мандатом Ради Безпеки ООН і під командуванням НАТО.

В інтерв’ю телебаченню Данії Андерс Фоґ Расмуссен ситуація з безпекою в Афганістані є, «безумовно», незадовільною. Водночас він відзначив певний прогрес у цьому питанні і висловив сподівання, що в листопаді на саміті в Лісабоні буде ухвалено рішення про поступову передачу відповідальності афганській стороні.

Генсекретар НАТО додав, що підтримує інтенсифікацію бойових дій проти баз талібів у провінціях Кандагар і Гельманд. На думку Расмуссена, радикальний повстанський рух «Талібан» не має шансів перемогти сили під командуванням НАТО у бойових діях, та цей конфлікт не може бути виграний лише військовими засобами. Результат залежатиме від рівня освіти, охорони здоров’я та економічного прогресу в Афганістані.
XS
SM
MD
LG