Доступність посилання

ТОП новини

Аргументи Бойка не вразили «Газпром»?


Володимир Путін
Володимир Путін

Київ – Знижка ціни газу для України є достатньою, і знижувати її далі нікуди. Про це заявив прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. Офіційної реакції Києва на це ще немає. Представники ж Партії регіонів висловлюють сподівання, що Україні таки вдасться домовитися з Росією про зміну формули ціни.

«Ми продаємо Україні газ за європейською формулою. А зараз ще зробили знижку, вiд європейської формули скинули сто доларів. Ну, куди ще? I так достатньо», – заявив російський прем’єр Володимир Путін у вівторок в інтерв'ю «Комсомольській правді».

Про те, що Україна переконуватиме Москву змінити формулу ціноутворення газу, де закладена базова ціна у 450 доларів, керівник українського уряду Микола Азаров заявив минулого тижня, напередодні візиту міністра палива й енергетики Юрія Бойка до Росії. І, як зазначив тоді речник «Газпрому» Сергій Купріянов, російська сторона очікує, що пан Бойко пояснить позицію України щодо цього.

Чи обговорювалося це питання під час зустрічі Юрія Бойка і голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, сторони не повідомили. Отримати відповідь щодо цього Радіо Свобода намагалося у «Газпромі», «Нафтогазі» та українському Мінпаливенерго, проте вони відмовилися коментувати це питання.

До сварки не дійде?


Владислав Лук’янов
Наразі в України ще залишається шанс переконати Росію змінити формулу ціни газу, сказав Радіо Свобода представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. Щоправда, що конкретно Київ може запропонувати натомість, регіонал не сказав.

«Сподіваюся, що у вирішенні цього питання ми не дійдемо до сварки, а зможемо знайти аргументи, які буде неупереджено сприймати інша сторона», – коментує Лук’янов.

На думку ж члена парламентського комітету з питань палива та енергетики, представника фракції НУНС Тараса Стецьківа, Києву не вдасться отримати від Москви більше ніяких знижок на газ. Стецьків також спростовує інформацію, яку оприлюднила газета «Комерсант», посилаючись на джерела у «Газпромі», що Україна може отримати пільги від російської сторони лише після того, як «Нафтогаз» поверне «РосУкрЕнерго» 12 мільярдів кубів газу.

«Україна поверне 12 мільярдів, а Росія ніяких поступок не зробить. Потім Україну будуть заставляти об’єднати НАК «Нафтогаз» із РАО «Газпром», обіцяючи населенню дешевий газ. Як тільки це відбудеться, дешевого газу знову не буде», – говорить Стецьків.

«Газпром» готує громадськість

Про те, що об’єднання «Газпрому» та «Нафтогазу» дозволить постачати українському населенню дешевий газ, заявив Олексій Міллер після зустрічі з Юрієм Бойком. До цього часу українська сторона наголошувала, що об’єднання «Нафтогазу» та «Газпрому» може відбутися лише на паритетних засадах. А зважаючи на те, що вартість облігацій російської компанії у рази більша, ніж української, такий сценарій виглядає нереальним. Переговори ведуться лише про створення спільного підприємства. Відтак, на думку експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, остання заява Міллера була зроблена, щоб «Нафтогаз» та «Газпром» представити громадськості у найкращому світлі перед тим, як будуть оголошені реальні домовленості.

«Певні комбінації уже близькі до реалізації. Це такий тугий вузол, у який зав’язані й інтереси беніфеціарів компанії «РосУкрЕнерго», і дискусія щодо модернізації контрактів від 2009 року, і ідея створення СП, у яке б увійшли активи щодо видобутку газу на території Росії та українські газотранспортні активи і сховища, які так цікавлять Росію. І до того, як це буде представлено на суд громадськості, готується громадська думка», – зазначає Нарбут.

Черговий раунд українсько-російських переговорів, який розпочався наприкінці серпня, на думку експертів, може завершитися впродовж наступного місяця.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG