Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина відзначає 20-річчя договору про об’єднання країни


У Берліні пройшла урочиста церемонія у зв’язку з 20-ю річницею підписання договору про об’єднання ФРН і НДР.

Договір, який охоплює майже тисячу сторінок, підписали тоді від імені своїх урядів міністр внутрішніх справ ФРН Вольфґанґ Шойбле і статс-секретар НДР Ґюнтер Краузе. Цій події передувала зустріч лідера тодішнього СРСР Михайла Горбачова з канцлером ФРН Гельмутом Колем у червні того ж року, на якій радянський президент висловив згоду з об’єднанням Німеччини.

В урочистому заході в палаці кронпринців на бульварі Унтер-ден-Лінден, де 20 років тому був підписаний договір, взяли участь найважливіші дійові особи подій 20-річної давності, зокрема, останній прем’єр-міністр НДР Лотар де Мезьєр, згаданий Вольфґанґ Шойбле, нині міністр фінансів, і тодішній міністр закордонних справ ФРН Ганс-Дітріх Ґеншер.

З промовою на церемонії виступила канцлер ФРН Анґела Меркель. Вона зазначила, що всі німці можуть пишатися договором, підписаним 20 років тому. Особливо виділила канцлер роль східних німців в об’єднанні.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр (двоюрідний брат Лотара де Мезьєра і, як і Лотар і як Анґела Меркель, теж родом зі Східної Німеччини), виступаючи на церемонії, наголосив, що це був не договір про вступ однієї держави до складу іншої, а «договір про об’єднання двох держав».

20-річчя об’єднання Німеччини урочисто відзначатимуть 3 жовтня.
XS
SM
MD
LG