Доступність посилання

ТОП новини

Небезпека у шкільному спорядженні


Фахівці держпідприємства «Укрметртестстандарт» встановили: кожен третій товар для школярів бракований. Найгірші справи зі шкільною формою: з протестованих спеціалістами комплектів більше половини не відповідали стандартам якості. Як не помилитися при виборі шкільних товарів? Як батькам розпізнати бракований товар? З чого шиють шкільну форму українські виробники? І яким виробникам віддають перевагу батьки українських школярів?

Незважаючи на те, що батькам за шкільну форму треба викласти щонайменше тисячу гривень, її якість ніхто не гарантує. У державному підприємстві «Укрметртестстандарт» покупцям шкільного вбрання та приладдя радять не вірити продавцям на слово щодо якості продукції, а вимагати, наприклад, сертифікат якості.

Заступник начальника відділу сертифікації «Укрметртестстандарту» Наталя Озоліна розповідає, що від початку року підприємство вже провело дві перевірки шкільних товарів, результати невтішні.

«Ми зафіксували багато випадків фальсифікації. Наприклад, виробники вказують один склад тканини, а потім ми виявляємо зовсім іншу сировину. Один виробник вказав, що у тканині 40% шерсті, хоча там її не було взагалі. Для експертизи форму ми купували всюди: і на ринках, і в магазинах. Ніхто з реалізаторів не мав належного документу про якість товару, хіба що декларація виробника на етикетці», – повідомила Наталя Озоліна.

«Багато неякісної форми. Сама тканина, як папір»

Все необхідне, щоб зібрати дитину до школи, можна придбати на ринках, у магазинах або ж на спеціальних шкільних ярмарках, які дуже популярні в Україні напередодні першого вересня. Ще б пак, тут можна купити і приладдя (лінійки, зошити чи ручки), і ранець, і найголовніше – шкільну форму. Щоправда, за шкільне вбрання цього року доведеться заплатити вдвічі більше, ніж минулого.

Введення шкільної форми зробило учнів рівними і багатьох батьків позбавило головного болю. Але не варто радіти! По-перше, основні витрати напередодні першого вересня припадають саме на шкільну форму, а по-друге, за таке «рівноправ`я» діти можуть поплатитися власним здоров`ям, говорить мати школяра, яка купувала форму на шкільному базарі. «Нічого нам не сподобалось. Багато неякісної форми. Сама тканина, як папір», - пояснила вона.

Кожен намагається вдягнути своє чадо у натуральну тканину, але якісний товар коштує чимало грошей. Якщо бюджет обмежений, батьки погоджуються і на синтетичні вироби, адже це значно дешевше, запевняє продавець Наталя Куценко.

«Для дівчаток здебільшого купують сукні із натуральної тканини, вартістю 300-400 гривень. Для хлопчиків – штанці й жилети. Взагалі, щоб одягти першокласника, потрібно витратити на комплект приблизно 1200 гривень. За рік ціна зросла вдвічі. Все одно батькам нікуди діватись, доводиться купувати», - говорить Наталя Куценко.

Проте є ще один варіант: шкільну форму можна пошити. Можна обрати тканину, яка Вам подобається, і навіть отримати на неї сертифікат якості. Але спеціальне замовлення може коштувати набагато дорожче, ніж купівля.

Киянка Тетяна, мати двох школярів, розповідає: дешеву форму нині можна придбати хіба що на українських швейних фабриках, проте якість цього одягу не надто висока.

«Зараз у нас вітчизняний виробник взагалі економить на наших дітях. Пошив більш-менш якісний, а тканини дуже погані. Тканина стала дуже тонка, до неї все липне і вона електризується, присутня синтетика. У процесі носіння вона стає негарною», - зазначила Тетяна.

Водночас українські виробники запевняють, що їхні товари відповідають усім стандартам якості. Наприклад, кількість штучних волокон у складі тканин, з яких виготовляють шкільну форму, не перевищує 67%, говорить керівник столичної фабрики «Юність» Віра Лагута.

«Ми шиємо шкільну форму тільки з тканини вітчизняного виробництва, в склад якої входить обов’язково 45% вовни і 55% - поліестеру. Підкладка - 100% віскоза. На тканини ми маємо сертифікат відповідності, а також гігієнічні висновки про те, що вона не шкідлива для здоров’я дитини», - пояснила директор фабрики.

Лікарі попереджають


Фактично жоден із протестованих комплектів не відповідає на 100% стандартам якості, говорить речник «Укрметртестстандарту» Роксолана Сірук. Вона радить батькам школярів перш за все звертати увагу на сировину, з якої виготовлено той чи інший шкільний товар, його зовнішній вигляд і запах. Особливо уважно варто поставитися до вибору портфеля.

«Ширина ранця не повинна бути ширшою, ніж плечі дитини – це те, що батьки можуть самі поміряти й подивитися. Верхній край ранця не повинен бути вищим від рівня плечей дитини, нижній не нижче стегна. І обов’язково в ранці для учнів молодших класів повинна бути ортопедична спинка. Це основні вимоги для того, щоб дитина почувала себе комфортно», - розповіла Роксолана Сірук.

Від легковажного ставлення до купівлі шкільного спорядження батьків застерігають і лікарі. «Найбільша небезпека – це виникнення контактного дерматиту, який може бути пов'язаний з барвниками (якщо до їх складу входять важкі метали)», - наголошує лікар-алерголог Борис Пухлик.

За словами фахівців, незручне взуття може викликати проблеми з поставою, зошити з яскраво-білими чи, навпаки, сірими сторінками можуть суттєво зіпсувати зір, а неякісні шкільна форма чи приладдя можуть викликати у дитини алергічну реакцію (зокрема, бронхіальну астму чи алергічний реніт). Така ситуація має тим більше непокоїти батьків, адже третина дітей в Україні має схильність до алергій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG