Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери» закликають світову спільноту відреагувати на порушення свободи слова в Україні


Прага – Міжнародні правозахисники закликають міжнародну спільноту, і передусім країни Європейського Союзу відреагувати на повідомлення про порушення свободи слова в Україні. Про це організація «Репортери без кордонів» пише у своєму звіті, опублікованому в середу за результатами поїздки авторів звіту до України.

«Репортери без кордонів» повернулися з нещодавньої поїздки до України із гнітючими враженнями. Дані, що були зібрані організацією під час моніторингу в Україні, «підтверджують, що відбулося суттєве збільшення повідомлень про порушення свободи слова з того часу, як Віктора Януковича обрано президентом у лютому», мовиться у звіті.

Автори звіту, Жан-Франсуа Жульяр та Ельза Відаль, відвідали Україну наприкінці липня і зустрічалися з журналістами, членами громадських організацій та парламентарями від правлячої партії та опозиції.

«Репортери» зазначають, що хоча справа зникнення журналіста Василя Климентьєва, що сталося 11 серпня, вже не потрапила до звіту, організація отримала в Україні багато повідомлень про випадки фізичного нападу на журналістів, перешкоджання їхній роботі та різноманітних фактів цензури.

Також «Репортери» шкодують, що до звіту не потрапило рішення суду про позбавлення ліцензій на мовлення двох приватних телеканалів, «5-го каналу» та TVi. Виділення частот на мовлення правозахисники вважають ключовим моментом, адже ці канали не просто позбавили частот – їх передали каналу-конкуренту, що належить Валерію Хорошковському, котрий, як відзначають «Репортери», також очолює Службу безпеки України і є членом Вищої ради юстиції.

Автори звіту цитують слова члена парламентського Комітету з питань свободи слова Андрія Шевченка, який поскаржився на те, що на влада не реагує на порушення свободи слова, і що це викликає напруження.

У своєму виступі з нагоди Дня Незалежності України Президент Віктор Янукович заявив, що сильні медіа – це основа демократії, і він підтримуватиме їхній розвиток, і що «не дозволить звернути з демократичного шляху реформ в угоду деяких безвідповідальних політиків».

«Репортери» заявляють, що вони відкриті до діалогу з українськими політиками і пообіцяли, що скоро повернуться до України на запрошення Президента України Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG