Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську навчатимуть митників із усієї Європи


Майбутні митники
Майбутні митники

Дніпропетровськ – Сьогодні у Дніпропетровську, на базі Академії митної служби України, відкрили навчальний центр Європейського регіону Всесвітньої митної організації. Це перший такий навчальний центр у Європі і 15-й у світі. У закладі відтепер навчатимуть митників із України та слухачів із усієї Європи.

Два кабінети, три навчальні аудиторії для короткотермінових курсів, кілька українських співробітників… Так розпочинає роботу перший у Європі навчальний центр Всесвітньої митної організації (ВМО).

Незабаром тут читатимуть лекції висококваліфіковані фахівці митних служб європейських країн. Слухачами теж будуть митники з усієї Європи, а також українці. Усе навчання – на основі сучасних методик і відповідно до світових стандартів. Обладнання і фінансові витрати на утримання центру покриватимуться за рахунок коштів академії та міжнародної допомоги.

Митна академія України, що діє у Дніпропетровську, стала навчальною базою європейського рівня не випадково. Це єдиний в Україні і один з небагатьох у світі вишів, які спеціалізуються тільки на підготовці митників.

Від України очікують діяльності на основі ризик-менеджменту

Обираючи місце для нового навчального центру, враховували й географічне положення країни, каже генеральний секретар Всесвітньої митної організації Куніо Мікурія. Україна як своєрідний місток між Сходом і Заходом видалась найбільш цікавою.

Генсекретар ВМО Куніо Мікурія і українські митники
«Це і перевага, і недолік. Дуже важливою перевагою для України є те, що вона зможе поєднати досвід різних регіонів. Але це і недолік: не всі митні служби діють однаково, і можуть виникати митні правопорушення. Тому ми очікуємо від України діяльності на основі ризик-менеджменту для того, аби визначати, які суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності діють відповідно до стандартів, а які з порушеннями», – сказав в інтерв’ю журналістам Куніо Мікурія.

Відкриття навчального центру митників в Дніпропетровську – непересічна подія для українських митників, зауважують у Держмитслужбі. Заступник голови відомства Павло Пашко вважає, що це дає кілька унікальних шансів для України.

«Це шанс для України обмінятись досвідом розвитку митної справи з іншими країнами, це шанс для того, аби ми змогли активніше впроваджувати рамкові стандарти безпеки Всесвітньої митної організації», – каже він.

Знання мов – слабке місце українських митників


Творці центру з підготовки митників обіцяють: новостворена навчальна установа буде корисною не тільки для фахівців, які вже працюють на митницях, а й для курсантів дніпропетровської академії. Майбутнім митникам обіцяють освіту європейського зразка, стажування і навіть робочі місця за кордоном, каже ректор митної академії Віктор Ченцов, адже стандарти ВМО, які належить опанувати юним, для всіх країн однакові. Наразі ж ректор не приховує: у знаннях вихованців вишу є деякі прогалини.

«Наразі головна проблема – це знання мов. Усі інші проблеми несуттєві, адже ми раніше за інших імплементували стандарти Всесвітньої митної організації. У нас до 30 відсотків навчального навантаження – митні дисципліни, адаптовані до стандартів ВМО», – зауважує ректор Державної митної академії України.

Після відкриття центру у Дніпропетровську відбувся обмін «презентами». Генсекретареві Всесвітньої митної організації Куніо Мікурії вручили звання почесного професора Академії митної служби України. Українські ж митники отримали від європейських колег на згадку символічний диво-годинник: він показує одразу два часи – український і загальноєвропейський.

Меморандум між Україною і Всесвітньою митною організацією про створення навчального центру Європейського регіону Всесвітньої митної організації центру було підписано 26 червня цього року в Брюсселі. 24–26 червня українська делегація брала участь у 115-й та 116-й сесіях Ради Всесвітньої митної організації.

Всесвітня митна організація – міжнародна міжурядова організація зі штаб-квартирою в Брюсселі. Об’єднує 176 країн світу.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG