Доступність посилання

ТОП новини

Україна проти незалежностi Тайваню – заява Януковича та Ху Цзiньтао


Україна пiдтримує полiтику «одного Китаю» i виступає проти незалежностi Тайваню. Про це йдеться в спільній заяві мiж КНР i Україною про пiдвищення рiвня двостороннiх вiдносин, яку сьогодні в Пекiнi пiдписали Президент України Вiктор Янукович i голова КНР Ху Цзiньтао.

«Українська сторона пiдтвердила, що пiдтримує i надалi пiдтримуватиме полiтику «одного Китаю», виступає проти «незалежностi Тайваню» в будь-якiй формi, проти вступу Тайваню до мiжнародних органiзацiй, членами яких можуть бути лише сувереннi держави, а також не здiйснюватиме жодних офiцiйних контактiв iз Тайванем», – iдеться в документi.

При цьому України пiдтримує «мирний розвиток вiдносин мiж берегами Тайванської протоки та справу мирного об’єднання Китаю», вважає тайванське питання виключно внутрiшньою справою КНР.

Китай, зі свого боку, пiдтримує повагу до незалежностi України, її суверенiтету та територiальної цiлiсностi.

КНР високо оцiнює рiшення України вiдмовитися вiд ядерної зброї, а також пiдтверджує свою позицiю про незастосування ядерної зброї проти неядерних держав i без’ядерних зон, до яких належить Україна.

Спiльна заява глав двох держав мiстить 14 пунктiв взаємних зобов’язань, зокрема пiдтвердження необхiдностi збереження стабiльностi макроекономiчної полiтики, посилення макроекономiчної та фiнансової полiтики, подальше просування реформи мiжнародної фiнансової системи, готовнiсть сторiн пiдтримувати полiтичнi партiї двох країн i громадськi органiзацiї до розширення взаємних контактiв, а також низку iнших положень.

Нині владна на Тайвані партія «Ґоміньдан» і її представник, президент Тайваню Ма Їнцзю дотримуються принципу «єдиного Китаю». Цей принцип у Тайбеї розуміють як об’єднання Тайваню і континентального Китаю колись у майбутньому, коли в КНР запанує демократія.

Дотепер Тайвань, який офіційно називає себе Республіка Китай, вважає саме себе «справжнім» «єдиним Китаєм» і хотів би приєднати до себе решту Китаю, де нині при владі комуністи. Але є й течія прихильників відходу від принципу «єдиного Китаю» і проголошення незалежності під назвою Тайвань чи якоюсь іншою.

Натомість у Пекіні теж дотримуються принципу «єдиного Китаю», але з протилежного погляду, і вважають Тайвань за китайську провінцію, яка вийшла з-під контролю і має бути повернена під владу Китайської Народної Республіки.
XS
SM
MD
LG