Доступність посилання

ТОП новини

Франція перетворює ромів на «цапів-відбувайлів» – Amnesty International


Брюссель – Французи продовжують масові видворення ромів із Болгарії та Румунії назад до цих країн. Тим часом євроустанови, правозахисні організації та католицька церква висловлюють сумніви у правомірності цього процесу. Але політики Франції намагаються довести, що все у рамках закону, і в усьому звинувачують Бухарест і Софію. Заяви, що лунають у Парижі, вже призвели до чималого напруження у стосунках цих нових членів ЄС із Францією. Водночас останніми днями сторони намагаються втихомирити дипломатичні чвари.

За останній місяць у різних частинах Франції знесли майже 130 стихійних таборів, населених румунськими та болгарськими ромами. І це лише половина запланованого президентом Ніколя Саркозі «впорядкування країни».

Цього тижня французького міністра з питань міграції Еріка Бессона, держсекретаря з європейських справ П’єра Лелуша, а також представників Румунії та Болгарії викликали для пояснень до Єврокомісії. У присутності двох комісарів французькі чільники в один голос заявили, що жодних порушень прав людини чи європейських законів вчинено не було.

«Правомірність знесення табору або видворення з країни – чи добровільне, чи примусове – перевіряють суди, – каже Ерік Бессон. – Саме тому насильних екстрадицій осіб, які мешкали у цих таборах, не було. Вони повернулися додому до завершення місячного терміну (який їм надали для приготування). Тому вся ця критика є гротескною».

«Інтеграція ромів – не наша справа»


Міністр із питань міграції П’єр Лелуш
Водночас Париж нарікає на те, що не французи мають інтегрувати циганів, а країни, звідки вони прибули. Адже для цього, скажімо, Румунія отримує чималі кошти, говорить міністр із питань міграції П’єр Лелуш і наводить цифри.

«Румунія має отримати з 2007 до 2013 року аж 20 мільярдів євро. Із них для облаштування ромів вона використовує тільки 85 мільйонів, тобто 0,4 відсотка від всієї європейської допомоги», – зауважує міністр.

Проте всі ці заяви не змінюють позицій низки релігійних та міжнародних правозахисних організацій. Вони переконані: дії французької влади незаконні й неприпустимі.

«Ми зіштовхнулися з двома проблемами у нинішніх діях французької влади, – каже директор європейського представництва організації «Міжнародна амністія» Ніколас Беґе. – Перша: вигнання ромів незаконне і суперечить міжнародним нормам поваги до прав людини. Друга полягає в тому, що виселення та знесення поселень ромів неприпустиме, особливо такими методами, і навіть, якщо вони офіційно не зареєстровані».

Румунські та французькі дипломати закликають до розумних рішень

Виселення ромів

x
Виселення ромів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Прохолоду в стосунках між Францією та країнами, звідки прибули мігранти, тим часом намагаються розвіяти дипломати. Румунський міністр закордонних справ Теодор Баконскі та його французький колега Бернар Кушнер домовилися повернутися до розумного діалогу і разом шукати рішення проблеми циган.

Представник Румунії нагадав, що його країна «не допустить ніякої форми дискримінації своїх громадян за кордоном, так само, як не погодиться із сумнівами щодо свободи їхніх пересувань».

До припинення заяв, що розпалюють вороже ставлення до ромів, тим часом закликає і «Міжнародна амністія». Коментуючи ситуацію в інтерв’ю Радіо Свобода, Ніколас Беґе сказав: «Не слід перетворювати ромів на «цапів-відбувайлів», при тому, що понад 400 тисяч із них уже є законними громадянами Франції. У той час, коли інтегрування ромів вимагає загального європейського підходу, французи тільки поглиблюють прірву, що існує між цією найбільшою етнічною групою Європи та рештою європейців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG