Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі допитали родину, яка домагалася навчання білоруською


У білоруському місті Гродно правоохоронці затримали і допитали родину, яка вимагала навчання в школі білоруською мовою.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, професор медичного університету Олесь Астровський, його дружина Оксана і троє їхніх дітей, а також журналіст Володимир Хільманович пікетували мерію Гродна, вимагаючи викладання для дітей у школах міста білоруською мовою.

Учасники пікету тримали плакати з написами: «У школах Гродна немає жодного білоруського класу. В якій країні ми живемо?», «Етноцид – тихе вбивство народу», «Хочемо вчитися білоруською».

За словами Астровського, їх запросили в мерію на зустріч із заступником голови міста, яка пообіцяла створити один клас, в якому навчання велося б білоруською.

Як повідомив Астровський, після того, як пікетники залишили офіс мера, їх зупинили п’ятеро міліціонерів і забрали у відділок. Там учасникам акції повідомили, що вони мали подати заявку за 15 днів до проведення пікету.

Водночас професор відповів, що він і його дружина сподівалися, що їхня донька Світлана зможе здобувати освіту білоруською, а про те, що цього не буде, дізналися лише 1 вересня.

Правоохоронці сказали родині Астровських та журналістові Хільмановичу, що їх можуть судити за порушення закону.
XS
SM
MD
LG