Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатські депутати знову вимагають відставки Табачника


Депутати Івано-Франківської обласної ради сьогодні вдруге ухвалили звернення до Президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра України, народних депутатів, де йдеться про «неприпустимі дії та висловлювання міністра освіти і науки України Дмитра Табачника» і висувається вимога його відставки.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, серед звинувачень – «переписування підручників з історії, применшення історичних подій та діячів минулих епох, відновлення сталінсько-брежнєвських стереотипів, прищеплення дітям та молоді комплексів меншовартості та яничарства».

Конкретними проявами цього, як мовиться у зверненні, є ліквідація центру сприяння освіти рідною мовою, скасування іспиту з української для здобувачів вчених ступенів, скорочення на регіональному рівні уроків і шкіл з українською мовою навчання, повернення російської мови викладання у вишах.

«Вершиною цинізму» депутати вважають слова міністра про те, що визначення Голодомору як геноциду українського народу є «вигадкою закордонних істориків».

Те, що Кабінет Міністрів не реагує на заяви депутатів і громадськості, а Верховна Рада не спроможна проголосувати за відставку «міністра-українофоба», сказано у зверненні, «тільки додає йому зухвалості».

Депутати обласної ради заявляють, що Дмитра Табачника необхідно притягти до кримінальної відповідальності за порушення закону України про Голодомор 1932-1933 років. Тож у ході сесії вирішили таке ж звернення направити і в Генеральну прокуратуру України.

У березні сесія Івано-Франківської обласної ради уже виступала проти призначення Дмитра Табачника міністром освіти і науки.
XS
SM
MD
LG