Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан хоче заступитися за засуджену до каменування в Ірані


Сакіне Могаммаді Аштіані
Сакіне Могаммаді Аштіані

Прага – До хору голосів світових політиків, які намагаються врятувати життя іранської жінки, засудженої до каменування, може приєднатися і Папа Римський. Син засудженої іранки звернувся до Святішого Отця і у відповідь почув від Ватикану натяк на можливу допомогу.

Про те, що Ватикан висловлюється проти смертної кари, і особливо проти каменування, у вівторок наголосив речник Святого Престолу, який натякнув на те, що в іранську справу може втрутитися папська дипломатія. У першому виступі, пов’язаному зі справою вдови, яку в Ірані засудили до страти шляхом каменування за подружню зраду, речник Ватикану, отець Федеріко Ломбарді сказав, що Святий Престол «стежить за цією справою з великою увагою та інтересом».

До Ватикану звернувся один з двох синів іранки, яку у 2006 році засудили за подружню зраду. Влада Ірану повідомила у липні, що Сакіне Могаммаді Аштіані поки що не будуть каменувати, але 43-літню вдову все одно можуть повісити за подружню зраду та за іншими звинуваченнями.

Папський речник у своїй заяві сказав, що коли до Святого Престолу звертаються по допомогу в гуманітарних питаннях влади інших країн, «як це було багато разів у минулому», Ватикан відповідає на прохання, але «не публічно, а через свої дипломатичні канали».

Іран послухає Ватикан, а зробить по-своєму?

Оглядачі скептично дивляться на ймовірність позитивного ефекту від втручання понтифіка у цю справу. Оглядач Радіо Фарда, що належить до корпорації Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, Хоссейн Аріан вважає, що іранська влада попри її риторику «не може не звертати увагу на думку Святого Престолу». «Але я думаю, що вони уважно і з повагою вислухають прохання Ватикану, але дуже дипломатично зроблять так, як вони хотіли зробити самі», – зауважує Хоссейн Аріан.

На думку оглядача, справа набрала великого політичного резонансу, і Іран не хоче втрачати обличчя і виглядати так, ніби піддається міжнародному тискові. Хоссейн Аріан вказує на те, що за засуджену іранку вже намагалися вступитися президент Франції та його дружина, а також президент Бразилії, який має дуже тісні стосунки з Іраном. Але і в цьому випадку іранська влада відповіла відмовою.

За словами іранського журналіста, справа набула широкого резонансу через увагу політичну увагу до Ірану. Насправді каменування не є дуже поширеною формою страти в Ірані. Крім того, цю форму страти практикують і в Афганістані, і в Саудівській Аравії, і в деяких інших мусульманських країнах.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG