Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція матиме трибуну на престижному форумі


Варшава – 8-11 вересня у польському місті Криниця-Здруй відбуватиметься ювілейний ХХ Економічний форум. Це найпрестижніший такого типу захід у Центрально-Східній Європі, який називають «польським Давосом». У ньому беруть участь урядовці, політики, банкіри, представники третього сектору з країн Європейського Союзу та держав-сусідів ЄС. Тема цьогорічного форуму – «Європа після Лісабону – стратегії для майбутнього» .

2010 рік – перший рік після укладення Лісабонського договору, мета якого поглибити інтеграцію країн-членів ЄС. Організатори криницького форуму нагадують, що процес підписання угоди в Лісабоні між членами ЄС був тривалим і виявив внутрішні суперечності між європейськими країнами. Тож головна ідея цьогорічного Економічного форуму – дати фахову відповідь на побоювання, пов’язані з поглибленням євроінтеграції.

Цього року до Криниці прибудуть майже дві тисячі гостей. Від польського уряду у форумі візьмуть участь міністри економіки, інфрастуктури, юстиції, сільського господарства, праці і соціальної політики. Свою участь у форумі задекларував голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

А Янукович не приїде


Під час форуму відбудуться дебати на теми макроекономіки, міжнародної політики, енергетики, науки та культури. Одна з секцій форуму буде присвячена сусідам Європейського Союзу. Традиційно у роботі Економічного форуму беруть участь делегації з України. Свого часу учасниками форуму були Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко. Віктор Янукович приїжджав до Криниці, коли був на посаді прем’єр-міністра.

За словами одного з організаторів форуму Мирослава Скурки з Інституту східних досліджень, цього року українська делегація буде понад стоособовою. Запрошуючи на Економічний форум гостей, його організатори дбають про те, щоб участь у заході взяли як представники правлячої в країні коаліції, так і опозиції.

Із України приїдуть політики Партії регіонів та кількох опозиційних політичних сил. В організаторів форуму були сподівання, що участь у його роботі візьме чинний Президент України Віктор Янукович.

«Були чутки про присутність Президента Віктора Януковича та, здається, що він не візьме участі в Економічному форумі. Шкода, бо це була б добра нагода відкритої розмови про те, які перспективи бачення України в ширшому європейському масштабі», – каже Мирослав Скурка.

До речі, польські політичні оглядачі вже звернули увагу на те, що Янукович, який відвідав з офіційними візитами Брюссель та Берлін, ніяк не доїде до Варшави. На криницькому форумі голову української держави представлятиме Ірина Акимова, заступник голови Адміністрації Президента. Натомість від української опозиції участь у форумі візьмуть Борис Тарасюк, екс-міністр закордонних справ та Арсеній Яценюк, колишній спікер Верховної Ради. Як наголошує Мирослав Скурка, Яценюк братиме участь в одній із пленарних сесій, де він матиме нагоду «заявити про ті права, ті очікування української опозиції, які повинні прозвучати на європейському рівні».

Серед тем, що обговорюватимуться на форумі й безпосередньо торкатимуться України – перспективи європейської інтеграції та майбутнє НАТО. Зокрема, йтиметься про те, як саме розвивати співпрацю між об’єднаною європейською спільнотою і Північноатлантичним блоком та українською державою, що впродовж останнього року змінила свої зовнішньополітичні пріоритети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG