Доступність посилання

ТОП новини

Україна офіційно стане російськомовною (європейська преса)


Прага – Окрім висвітлення безрезультатного блокування українського парламенту опозицією, у європейські пресі інформують, як з Леніна зробити греко-католицького єпископа, як загострюється ситуація в Києві довкола візиту заступника глави держсекретаря США Уільяма Бернса. Оглядачі також звертають увагу на деякі досить симптоматичні зміни у графіку українсько-польських стосунків.

Польська «Жечпосполіта» констатує, що «всупереч попереднім запевненням, Президент України Віктор Янукович не приїде на міжнародний Економічний форум до польської Криниці, де він мав зустрітися з польським колегою Броніславом Коморовським». Польське видання також зауважує, що у той час, коли 25 вересня Коморовський приїде до Харкова, щоб у 10-ту річницю відкриття тут цвинтаря жертв тоталітаризму вшанувати пам’ять розстріляних 1940 року за наказом Сталіна кількох тисяч поляків, Віктор Янукович буде у далекому Нью-Йорку. Очевидно, на початку жовтня Янукович і Коморовський зустрінуться на конференції Європейської стратегії в українській Ялті, де йтиметься про європейські перспективи України.

Російське видання «Комерсант» повідомляє, що «Україна повертає позиції російській мові», маючи на увазі реєстрацію у Верховній Раді законопроекту «про офіційну двомовність» у державі. Московська газета наголошує, що «документ, зареєстрований Олександром Єфремовим з Партії регіонів, комуністом Петром Симоненком і представником блоку Литвина Сергієм Гриневицьким, передбачає дозвіл на використання російської мови нарівні з українською практично у всіх сферах життя». «Комерсант» нагадує також, що намагання «визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу» узгоджуються з передвиборними обіцянками Віктора Януковича «гарантувати російській мові та іншим мовам національних меншин захист і свободу використання». Тут також йдеться про те, що Конституційний Суд України нещодавно визнав «неконституційними» заходи уряду Тимошенко щодо посилення ролі української мови, як єдиної державної.

Згадана вже польська «Жечпосполіта» інформує про те, як в українському Ужгороді, обласному центрі Закарпаття, влада подарувала місцевій греко-католицькій громаді пам’ятник Володимира Леніна, який планують переплавити і зробити з нього інший пам’ятник – греко-католицькому єпископу Закарпаття 18 століття, Андрію Бачинському, котрий багато доклав для українського розвитку краю. Польське видання також додає, що, наприклад, у Самборі під Львовом тритонний пам’ятник Леніну переплавили на композицію Мати-Україна, яку розмістили на тому ж «ленінському» постаментові. «Жечпосполіта» також інформує, що українці не дуже жалували пам’ятники Леніну в багатьох регіонах: у Луганську його підірвали, в Києві його «розмальовували» зірками, лупали ковальськими молотами, а в Каневі – підпалили.

Ще одне російське видання – «Нєзавісімая газета» – пише, що поспішне оголошення «проміжної перемоги російської компанії «ТВЕЛ» у конкурсі в Києві для вибору партнера у будівництві українського заводу ядерного палива» є нічим іншим, як намаганням певних сил «загострити ситуацію» довкола участі у цьому конкурсі, що завершиться лише у жовтні, американсько-японсько-казахської корпорації «Вестінгауз». І заява з цього приводу працівниці згаданої корпорації, як наголошує газета, з’являється якраз напередодні візиту до Києва 8-9 вересня заступника державного секретаря США Вільяма Бернса, який, за твердженнями людей з ядерної енергетики України, приурочений до визначення переможця цього конкурсу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG