Доступність посилання

ТОП новини

Меркель вручила данському карикатуристу престижну премію


Анґела Меркель вручає щорічну премію данському художникові
Анґела Меркель вручає щорічну премію данському художникові

Прага – Захисники свободи слова з організації «Колоквіум М100 Сан-Сусі» вкотре зібралися вчора ввечері в німецькому Потсдамі для нагородження премією за внесок у справу свободи преси данського карикатуриста Курта Вестерґора у день його 75-річчя. Це він «посмів» у 2005 році виступити проти загрози ісламського екстремізму для європейців і навіть зобразив на одній із своїх карикатур пророка Магомета з бомбою на голові замість традиційної чалми. У церемонії в Потсдамі на захист свободи висловлювань брала участь і канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Саму Меркель, яка виростала в Східній Німеччині, вже напередодні цитували організатори форму «Колоквіум М100 Сан-Сусі». Цитували, зокрема, слова про те, що вона пам’ятає репресії проти свободи слова під час комуністичної диктатури в НДР, а тому «німці ніколи не повинні забувати значення такої цінності, як свобода слова».

Забіне Зассе, керівник заходу в Потсдамі, сказала Радіо Свобода, що Курт Вестерґор заслужив цю нагороду за «послідовну співпрацю у підтримці свободи преси та свободи висловлювань», за хоробрість у захисті демократичних цінностей, попри загрозу смерті і нападів на нього ісламських екстремістів.

«Курт Вестерґор – символ свободи преси і свободи висловлювань, бо він підтримує те, що робить, а тому негоже з боку деяких осіб погрожувати йому смертю. Такі погрози чужі нашій культурі. Тому ми боремося за такі права свободи. В справжній демократії має бути місце різним думкам і свободі дискусій», – сказала Забіне Зассе.

Поліція Німеччини вжила посилені заходи безпеки в Потсдамі


Речник німецької поліції Руді Зоннтаґ сказав Радіо Свобода, що під час форму «Колоквіум М100 Сан-Сусі» проводився «детальний» контроль, включно «з персональним переглядом» всіх учасників в залі, бо поліція знає про смертельні загрози на адресу Курта Вестерґора.

Після публікації 12 карикатур данського художника у 2005 році спалахнули масові протести мусульман в Європі, відбулися численні дипломатичні демарші проти посольства Данії в Сирії, Лівані, Афганістані. Консервативні мусульмани взагалі вважають зображення пророка Магомета блюзнірством, злочином, котрий карається, згідно із законами шаріату, смертю.

«Колоквіум М100 Сан-Сусі» вважають «унікальним форумом», який об’єднує провідні ЗМІ, громадських діячів, обговорює роль преси в європейських і світових справах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG