Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори: Київ прагне паритету, Москва – злиття


Міністр палива та енергетики Юрій Бойко
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко

Київ – Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» об’єднається з російським газовим монополістом «Газпромом» лише на паритетних засадах. Про це сьогодні заявили речник прем’єр-міністра України, а також міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Таким чином, вони фактично дезавуювали слова глави «Газпрому» Олексія Міллера, який днем раніше заявив, що створення спільного підприємства російської та української газових компаній має завершитися їх злиттям.

Об’єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» може відбутися лише на паритетних засадах, заявляє міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

«Поки ми не розглядаємо навіть можливості злиття «Нафтогазу» з «Газпромом». А от що стосується паритетних засад об’єднання, враховуючи наші національні інтереси, – завантаження ГТС і комфортна ціна на ресурси – це ми розглядаємо», – зауважив Юрій Бойко.

Прем’єр-міністр Микола Азаров також не допускає можливості поглинання «Нафтогазу» російським «Газпромом». Про це заявив прес-секретар глави уряду Віталій Лук’яненко. За його словами, на українсько-російських переговорах йдеться про створення ефективного спільного підприємства, в якому у сторін будуть однакові права з рівною мірою захисту інтересів.

СП – перший крок до злиття – Міллер

Керівник «Газпрому» Олексій Міллер
Днем раніше керівник «Газпрому» Олексій Міллер зазначив, що просто створення спільного українсько-російського підприємства Москву не цікавить.

«Я особисту точку зору зараз скажу, – зазначив він. – Дві компанії повинні злитися. Ось це і є правильне бачення та розуміння – злиття «Газпрому» та «Нафтогазу». І коли ми говоримо про спільне підприємство, звертаю вашу увагу, ми говоримо про спільне підприємство як про перший крок до злиття, а не про спільне підприємство заради спільного підприємства».

Україна ініціювала переговори з метою домогтися зниження ціни на газ та участі Росії в модернізації української газотранспортної системи.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський
Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський вважає, що попри розбіжність позицій, досягти взаємовигідного компромісу на переговорах цілком реально.

«Я не прогнозую, що буде створене СП або «Нафтогаз» буде поглинутий «Газпромом». Але до кінця вересня якихось проміжних цілей у переговорах, думаю, реально досягти», – говорить Землянський.

Україні не варто зволікати – експерти

Натомість міністр палива та енергетики в опозиційному уряді, депутат-б'ютівець Олекса Гудима висловлює переконання, що українська влада не зможе досягти поступу на переговорах без значних поступок.

«В Україні скоро зима, – каже міністр тіньового уряду. – І «Нафтогаз» вперше не акумулював кошти, щоб заплатити «Газпрому». Вчора було заплачено 700 мільйонів, із яких 400 – українці взяли в кредит у Росії. Тобто, фінансовий стан «Нафтогазу» є кепським, і це росіяни знають».

Експерти не виключають, що переговори про формулу ціни на газ та умови транзиту російського газу через українську територію знову можуть затягтися до нового року. Утім, час грає на руку саме російській стороні, а Україна зацікавлена в досягненні домовленостей якнайшвидше.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG