Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори в Молдові хочуть провести в листопаді


Дострокові парламентські вибори в Молдові мали б відбутися 21 листопада, заявив журналістам у середу один із провідних діячів владного в країні Альянсу за європейську інтеграцію, голова Демократичної партії Молдови Маріан Лупу.

Він виступив із цією заявою після наради Альянсу, який об’єднує у владній урядовій коаліції чотири проєвропейські партії – Демократичну і три інші.

Виконувач обов’язків президента Молдови Міхай Ґімпу раніше оголосив, що видасть указ про розпуск нинішнього парламенту і дострокові вибори, як тільки отримає рішення Конституційного суду країни щодо процедури розпуску.

Він звернувся з запитом про це до Конституційного суду в вівторок і заявив, що чекає на рішення протягом тижня. За іншими повідомленнями, розгляд може протривати до двох тижнів.

У неділю в Молдові провалився референдум щодо повернення до прямих загальнонародних виборів президента країни, який через низьку явку виборців визнали таким, що не відбувся.

При цьому велика більшість тих, хто прийшов голосувати, підтримала зміну.

Проти неї виступила нині опозиційна Партія комуністів Республіки Молдови, яка агітувала за бойкот референдуму.

Нині в Молдові президента обирає парламент кваліфікованою більшістю голосів. Якщо голова держави не обраний із двох спроб, парламент має бути розпущений.

Так сталося вже двічі, і понад рік Молдова живе без президента – його обов’язки виконує спікер парламенту.

Попередній парламент, обраний у квітні минулого року, був розпущений відразу, як не зміг обрати президента. Нинішній склад парламенту, обраний у липні минулого року, теж провалив вибори голови держави, але розпуск парламенту може статися не частіше як раз на рік.

Відтак на нові вибори очікують цього року. Оглядачі припускають, що й новообраний парламент теж буде не в змозі обрати президента.
XS
SM
MD
LG