Доступність посилання

ТОП новини

Рада «Тюрми на Лонцького» звинувачує голову СБУ в антиукраїнськості


Спостережна рада Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «В’язниця на Лонцького» у Львові звинувачує голову Служби безпеки України Валерія Хорошковського в нагнітанні антиукраїнської пропаганди, мовиться в зверненні ради, яке цитує в неділю агентство «Українські новини».

Спостережна рада вимагає від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу проти керівника СБУ. На думку ради, він має постати перед судом за низкою статей Кримінального кодексу, зокрема, за «свідоме сприяння нагнітанню антиукраїнської пропаганди» чи «свідоме використання у своїй роботі методів сталінізму».

Автори звернення вважають, що дії Хорошковського завдали значної шкоди Україні.

Крім того, мовиться в цитованому зверненні, членів спостережної ради обурило затримання працівниками СБУ в середу директора музею Руслана Забілого.

Вони звинувачують Службу безпеки в тому, що під час допиту на Забілого чинили моральний тиск і шантажували його, і в тому, що в нього вилучили особисті електронні носії інформації з науковими матеріалами без постанови суду.

Автори звернення, як його наводить агентство, розцінюють це затримання як грубий наступ на спроби українських учених донести правду про українську історію, на демократичні права і свободи, зокрема, на право на інформацію.

У суботу прес-служба управління Служби безпеки України у Львівській області заявила, що директор Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові, який входить до структури СБУ, історик Руслан Забілий «несанкціоновано збирав відомості, які жодним чином не стосуються його наукової діяльності та історичних досліджень».

Сам дослідник на прес-конференції в четвер запевнив, що ніяких відомостей, які б становили державну таємницю, він не мав, а всі архівні документи, які він мав на вилучених СБУ без його згоди носіях, були розсекречені кілька років тому. Він припускає, що затримання має політичний мотив, адже історик займається переважно темою національного визвольного руху.
XS
SM
MD
LG