Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини: конституційні зміни затверджені


Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив у неділю ввечері, що на референдумі цього дня близько 58 відсотків учасників схвалили пакет конституційних змін.

Явка на референдум, за його словами, склала 77 чи 78 відсотків.

Він привітав цей результат, назвавши його «поворотним пунктом» для демократії в Туреччині.

Названі прем’єром результати попередні. На офіційні дані очікують у понеділок.

За словами уряду Ердогана, який запропонував ці зміни, йдеться про створення сучасної демократії і подолання спадщини військових диктатур і порушень прав людини.

Опозиційні ж партії, а також військові, зі свого боку, заявляють, що прем’єр-міністр та його владна Партія справедливості і розвитку, яка веде своє походження з ісламістських кіл, цими змінами намагається далі зміцнити свої позиції при владі і звернути країну зі світського курсу в бік ісламізму.

Європейський Союз, до якого прагне вступити Туреччина, виступив із підтримкою однієї з проголошених цілей конституційних змін – реорганізувати судову гілку влади.

На референдум були винесені відразу 26 поправок до Конституції. Головні з них мали на меті реформувати судову гілку влади і зменшити вплив військових, які традиційно відіграють у Туреччині самопроголошену роль гарантів світського курсу розвитку держави.

Опитування напередодні референдуму не давали чіткої відповіді, чи переможуть прихильники змін, а чи супротивники.
XS
SM
MD
LG