Доступність посилання

ТОП новини

Хто буде головним мусульманським регіоном Росії – Татарстан чи Чечня?


Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Прага – П’ять років тому в Казані відкрили мечеть Кул Шаріф – найбільшу в Європі. В Татарстані вже 5 років відбувається єдиний ісламський кінофестиваль в Росії. Ці татарські досягнення не зовсім подобаються керівникові Чечні Рамзану Кадирову. Відтоді, як Москва його призначила главою Чечні, Кадиров прагне грати першу скрипку в мусульманському житті Росії. Нещодавня відставка довголітнього татарського президента Шаймієва, схоже, лише посилила амбіції Кадирова бути першим щодо ісламу в Росії.

Після майже 20 років на посаді президента Татарстану Мінтімер Шаймієв нарешті пішов на пенсію. Його «престолонаслідник», колишній прем’єр-міністр республіки Рустам Мініханов вважається добрим менеджером, він розбирається в економіці і намагається модернізувати систему управління. Хоча він малий зростом, натомість він дуже спортивний і його аж ніяк не турбують амбіції Рамзана Кадирова зробити Чечню мусульманською Меккою Російської Федерації.

Вся ця конкуренція, справжня чи придумана, все ж таки зводиться до ресурсів, а ресурси – це гроші, каже професор політичних наук Петербурзького Європейського університету Володимир Ґельман. «Шаймієв вдало лобіював Москву, але потенціал Мініханова в цьому дещо обмежений. Оскільки святі місця порожніми не бувають, Кадиров бачить можливість скористатися цією ситуацією. Він більш енергійний, харизматичний і намагається відтягнути ресурси у свій бік», – зауважує професор.

Найбільша мечеть у світі має бути в Грозному – Кадиров
Мечеть у Грозному
Мечеть у Казані

Свої амбіції Кадиров оприлюднив минулого тижня, коли заявив, що мріє збудувати найбільшу мечеть у світі ніде інше, ніж у Грозному. І це на додаток того, що велика мечеть вже існує в Грозному – тут у жовтні 2008 року відкрили Соборну мечеть, в якій може молитися 10 тисяч осіб. Мечеть, яка обійшлася в 20 мільйонів доларів, носить ім’я батька Кадирова. Ахмат Кадиров загинув 2004 року від вибуху закладеної бомби під час святкувань Дня перемоги.

Лунають спекуляції ще й про те, що Кадиров хоче перетягнути в Грозний мусульманський кінофестиваль «Золотий Мінбар», який від 2005 року проводиться в Казані. Московські патрони цього фестивалю подейкують, що його повинні приймати й інші міста Росії.

Татарстан тим часом не турбується, і цими днями татари відкривають свій власний «Казанський міжнародний фестиваль мусульманського кіно».

Регіональні відмінності татарського і чеченського ісламу

Кадиров представляє себе «слухняним мусульманином», він пропагує все більш радикальну відданість цій релігії. Тоді як у Татарстані плекають помірковану форму ісламу, яку багато хто називає «євро-ісламом».

Нещодавно Кадиров заявив, що чеченські жінки мусять вдягатися лише по-мусульманськи. Хоча поки що не ухвалено законів в цьому напрямку, однак жінки, які не носять хустин, не можуть працювати в державних установах та навчатися в університетах.

Ця подвійна роль політичного і релігійного лідера, до чого прагне Кадиров, може врешті-решт стати небезпечною для самої Москви, яка панує над Татарстаном та над Чечнею, каже російський аналітик Микола Метров. «Якщо Чечня, що де-факто є автономним регіоном Росії, стане лідером інших регіонів, ми зіткнемося з дуже небезпечною ситуацією», – зауважує він.

Поки що конкуренція між Грозним і Казанню не призвела до проблем чи сутичок. Однак дехто вважає, що скоріше чи пізніше вона може піти на шкоду обом регіонам і на руку Москві, яка просто скоротить місцеву автономію.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG