Доступність посилання

ТОП новини

Соціологи попереджають: законопроект «Про мови» небезпечний для української


У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про мови в Україні», який, за словами його розробників Олександра Єфремова, Петра Симоненка та Сергія Гриневецького, ліквідує дискримінацію мов національних меншин. Зокрема, російської. Водночас, на думку політолог Олега Медведєва, який презентував дослідження Мовного балансу України, запропонований законопроект остаточно витіснить із вжитку українську мову і перетворить її на мертву мову.

В усіх сферах громадського життя в Україні, крім освіти, реклами та кіно театрального прокату, домінує російська мова. Зокрема, на 9 книжок російською мовою припадає лишень одна українська. На газетному ринку співвідношення виглядає близько 70% російськомовних проти 30% україномовних. 90% журналів в Україні видається російською. У телевізійному мовленні в Україні, яке є частиною російськомовного «телевізійного світу», однозначно переважає російська мова.

Про це стверджується в Мовному балансі України, який на підставі статистичних та соціологічних даних аналізує співвідношення української та російської мов у різних сферах громадського життя. Його автор, віце-президент Української ліги у зв’язках з громадськістю, політолог Олег Медведєв вважає, що «узаконити за таких умов ті можливості для російською мови, які закладені в запропонованому законопроекті «Про мови», навіть без позбавлення української мови статусу державної, означає по-суті винесення вироку українській мові не як лінгвістичному явищу, а як інструменту масової комунікації».

Однак, автори законопроекту «Про мови в Україні» наголошуючи, що мовне питання досі в країні недостатньо врегульоване, пропонують гарантувати вільний розвиток російської мови і визнати українсько-російську двомовність надбанням українського народу. Один із авторів законопроекту народний депутат, голова Компартії Петро Симоненко каже, що людям потрібно дати можливість вибору, в тому числі і мови спілкування. А російська мова, на думку головного комуніста України, «використовується не так вільно, як це б їй належало».

Проблема російської мови стала символічно-знаковою

Соціологи переконують: більше половини громадян України вважають мовне питання, зокрема статус російської мови взагалі неактуальним – кожен говорить тією мовою, якою хоче, і наразі є багато актуальніших проблем.

Лише 7 відсотків українців відносять мовне питання, а саме проблему державного статусу російської мови, до переліку 25 основних життєвих проблем, що їх непокоїть. Однак проблема російської мови, попри очевидну непріоритетність, на думку Олега Медведєва, стала символічно-знаковою при визначенні позиції виборців щодо політичних сил. І вкотре є спекулятивною для політиків.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG