Доступність посилання

ТОП новини

«Автоогляд». Необхідність офіційної технічної перевірки автомобілів під питанням


Понад п’ять мільярдів гривень - стільки загалом щорічно сплачують українські автомобілісти за проходження техогляду їхніх машин.

Понад п’ять мільярдів гривень всіх автомобілістів за техогляд на рік – це приблизна сума, бо точної статистики немає. Однак існують офіційні дані, що в Україні зареєстровані понад дев’ять мільйонів легкових машин. А середня вартість талону офіційно становить чотириста гривень, «неофіційно» (за хабар) - вісімсот (тобто у середньому виходить шістсот гривень, адже купує цей талон мінімум половина водіїв, кажуть експерти). Множимо шістсот на дев’ять мільйонів – от і виходить понад п’ять мільярдів гривень.

Скасувати чи реформувати?

В Україні почався новий виток дискусії: чи потрібна процедура техогляду? У ДАІ впевнені, що користь від такої перевірки є. Народний депутат Анатолій Гриценко у свою чергу називає техогляд годівницею для нечистих на руку даішників. А голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський вважає її «анахронізмом» радянського минулого. «Коли ми подали ініціативу про скасування техогляду (тобто, щоб ДАІ не займалася техоглядом), то ми зіткнулися з тим, що техогляд– це ситуація, в яку заводять людей, щоб вони обов’язково сплачували транспортний збір. Тому ми йдемо на те, щоб записати транспортний збір в акциз на бензин», - говорить він. На думку Михайла Бродського, такий варіант є більш справедливим стосовно водіїв.

Михайло Бродський є не першим, хто пропонує скасувати техогляд легкових авто. Раніше це робив, зокрема, народний депутат Анатолій Гриценко. Він переконує: техогляд приватного автотранспорту державною автоінспекцією - це обман, узаконені побори та суцільне приниження водіїв. Навіть власники справних машин змушені платити хабарі, бо інакше треба збирати чимало документів, і все одно платити значні суми за послуги. А головне, чесна перевірка, навіть повністю справного авто, може забрати безліч часу. Як нагадують противники техогляду, від власника автомобіля вимагають довести відсутність несплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху. Якщо ж штраф був, слід надати копію судового рішення про сплату. А одержати цю копію – неабияка морока. Спочатку подай заяву з проханням, і лише за кілька тижнів можеш забирати. Тому, мовляв, легше купити талон про проходження техогляду, ніж вистоювати у чергах.

З іншого боку, на дорогах України можна часто побачити іржаві «Запорожці» та «Жигулі» не першої свіжості або інші «руїни на колесах». Анатолій Гриценко говорить, що це свідчить про повну позірність техогляду. «Технічний огляд приватного автотранспорту останніми десятиліттями був абсолютно спотворений і вже вийшов за межу, де ще треба було його якось реформувати й упорядковувати. Зараз його треба просто скасувати. То є корпоративний інтерес зберегти «корито», зберегти можливість заробляти, заробляти на людях мільярди, тиснути й принижувати», - впевнений народний депутат.

Технічний стан машин уже два роки перевіряє передусім не ДАІ, а спеціальні станції техобслуговування, кажуть у Державтоінспекції. Завдання ж ДАІ – переконатися, чи сплачений транспортний збір, чи немає штрафів, чи не викрадена машина, і видати талон. (До речі, у ДАІ кажуть, що оплата проходить через банки і кошти надходять на рахунки Державного казначейства. Держінспекція до цих грошей стосунку не має). І взагалі, технічний стан автомобіля перевіряють у всьому світі, зауважив у коментарі Радіо Свобода заступник начальника департаменту ДАІ МВС України Сергій Будник. Процедуру ж можна і треба спрощувати, але повністю скасувати техогляд було б помилкою. «Спочатку треба підняти правосвідомість наших громадян, щоб вони самі відповідали за своє авто і відчували, що треба виїжджати на вулицю на справному транспортному засобі, - говорить Будник. - Уже створена робоча група, і вона напрацює пропозиції щодо спрощення процедури. За його словами, потрібно зробити так, щоб громадяни зверталися до одного органу і отримували усі необхідні послуги там. «Адже в цьому разі держава продовжує забезпечувати необхідний контроль за технічним станом транспортних засобів, як це і передбачено законодавством».

Морока й тяганина

Киянин Ігор пробував чесно пройти техогляд свого авто. Це зайняло купу часу й нервів. У підсумку все ж довелося додатково заплатити. «Я намагався пройти СТО чесно. Це було так: починається процес техогляду, і в кожному параметрі постійно виявляють якісь недоліки, безліч маленьких деталей, до яких завжди можна причепитися, і які можуть завадити видати новий техпаспорт. Це продовжується дуже довго, довести нічого неможливо. Врешті-решт, виходить так само, як із отриманням водійських прав: ти перездаєш, перездаєш екзамен і в кінці тобі пропонують вкласти кошти в, умовно кажучи, фонд ДАІ. Тоді проблеми якось самі собою зникають». На наступні техогляди Ігор одразу готував суму у 2 рази більшу від офіційної ціни і навіть міг не показувати, в якому ж стані насправді його авто.

Процедура, схожа на техогляд авто, є і в Сполучених Штатах. Вона включає перевірку гальм, фар і викидів. Робить перевірку на приватних техстанціях не механік, а комп’ютер. І займає вона в середньому 40 хвилин часу, коштує 37 доларів 50 центів. Щоправда, власники американських СТО також не гребують хабарами, розповідає кореспондент Радіо Свобода у США. «Якщо рівень викидів перевищує дозволену норму, то треба міняти конвертор, а він може коштувати до 100 доларів. Ті, хто не хоче платити такі гроші, їдуть до власників гаражів, і за певну винагороду, тобто хабар, їм наліплюють на несправне авто купон про проходження техогляду».

Технічною перевіркою авто в Україні мають займатися приватні спеціалізовані СТО, а страхові компанії повинні стежити за цим. Таку альтернативу нинішній процедурі оцінки технічного стану машин пропонують експерти. А народний депутат Анатолій Гриценко наголошує: водій має сам відповідати за технічний стан свого «залізного коня». «Зараз Законом впроваджена цивільна відповідальність за нанесення збитку чиємусь майну чи здоров’ю (через страхові компанії). Ось цей механізм буде працювати і надалі. А техогляд машини раз на 2 роки ніяким чином не дозволяє забезпечити контроль над тим, працює чи не працює ручне гальмо в конкретної людини, в конкретному авто, в конкретний проміжок часу. Людина, яка сідає в автомобіль, виходячи зі здорового глузду, повинна бути впевнена, що він справний. А водій, який під час страхового періоду вчинить кілька ДТП, наступний період буде платити в 2 рази більше, оскільки він недбалий водій. Така система працює в багатьох країнах світу».

Водночас державний техогляд варто залишити для спецмашин, транспорту, що належить юридичним особам, зауважує Анатолій Гриценко.

Частина критиків техогляду в його нинішньому вигляді в Україні кажуть, що загалом скасувати цю процедуру, не запровадивши нічого взамін, не можна. Зрештою це загрожує ще більшим рівнем корупції, стверджують вони. Адже у даішників з’явиться привід висунути претензії водієві не лише за порушення правил дорожнього руху, а й за неналежний технічний стан машини. Зараз у відповідь на такі закиди можна хоча б показати талон.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG