Доступність посилання

ТОП новини

Польща може затримати представника чеченських сепаратистів


Поліція Польщі заявила сьогодні, що має намір арештувати одного з чільних діячів так званої «Чеченської Республіки Ічкерії» Ахмеда Закаєва, якщо той прибуде до країни на зібрання чеченської еміграції цього тижня.

Як заявив речник поліції Маріюш Соколовський, Інтерпол на запит Росії видав свого часу міжнародний ордер на арешт Ахмеда Закаєва, і будь-яка країна-член Інтерполу зобов’язана затримати його.

Відтак, сказав речник, підозрюваний має постати перед судом, який і вирішить, чи видавати його Росії.

Сам Закаєв тим часом повідомив телефоном Радіо Свобода, що вже має польську візу і має намір приїхати на Всесвітній конгрес чеченського народу, який починається в Польщі завтра.

За його словами, лише цього року він уже тричі був у Польщі, і досі жодних проблем не виникало.

Проти проведення конгресу, який збирає супротивників нинішньої влади Чечні в складі Росії, різко протестує Москва. Посол Росії в Польщі Олександр Алексеєв учора знову застеріг, що цей конгрес буде «надзвичайно небезпечною справою», і повторив вимогу видати Закаєва.

Ахмед Закаєв, один із провідних діячів чеченського незалежницького руху в еміграції, який називає себе прем’єр-міністром уряду «Чеченської Республіки Ічкерії» в вигнанні, вже тривалий час живе у Великій Британії, де він має політичний притулок. Британський суд свого часу не знайшов підстав, щоб видати Закаєва Росії, як прагне судити його за звинуваченнями в тероризмі.

Раніше вже траплялося, що люди з Росії, яких Москва домагається за кримінальними звинуваченнями й які вже отримали статус біженця в європейських країнах як переслідувані з політичних міркувань, потрапляли під арешт в інших країнах Європи на запит Росії, як того вимагають міжнародні норми. При цьому суди, які розглядали справи про можливість екстрадиції, щоразу відмовляли в цьому й звільняли затриманих.
XS
SM
MD
LG