Доступність посилання

ТОП новини

Молоді німці – прагматичні оптимісти


Німеччина – Німецька молодь спростувала всі твердження, що вона начебто належить до генерації «нудьга». Попри кризу й складне становище на ринку праці, покоління з неабияким оптимізмом дивиться на життя. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного на замовлення компанії «Шелл».

Майже 60 відсотків молодих людей віком від 12 до 25 років із оптимізмом дивляться в майбутнє. Під час попереднього дослідження, яке проводилося чотири роки тому, лише кожний другий зараховував себе до оптимістів. Нині ж побільшало не тільки тих, хто з упевненістю дивиться в майбутнє, але й тих, хто демонструє зацікавленість політикою, соціальною діяльністю, мріє про дітей.

«Гадаю, що така впевненість створює фундамент, орієнтований на зміцнення родинних відносин, прагматичний погляд на справи й прагнення досягати дедалі кращих результатів», – сказав один із авторів дослідження Маттіас Альберт.

Отже, німецька молодь прагматично дивиться на життя. До речі, поняття «прагматичність» соціологи застосовують до молодих людей у Німеччині, починаючи від 2002 року.

Чим бідніші, тим менше оптимізму

Однак не обійшлося й без ложки дьогтю: серед молоді із соціально слабких родин оптимістів поменшало. Експерти навіть застерігають перед загрозою поглиблення соціального розмежування. Діти з малозабезпечених родин частіше висловлюють і своє загальне незадоволення життям. Якщо серед їхніх ровесників таких лише чверть, то серед малозабезпечених – майже 60 відсотків. Подібні розбіжності можна помітити й у такому питанні, як упевненість у собі.

Експерти закликають політиків докласти зусиль, щоб справді всі молоді люди мали однакові стартові умови й застерігають перед цементуванням стереотипів.

«Погані стартові шанси має не лише той, хто цілими днями бере участь у бійках, заливається алкоголем або проводить весь час за комп’ютерними іграми. І в малозабезпечених родинах можна знайти достатньо високо мотивованих дітей, які хочуть чогось досягати й отримати подальшу кваліфікацію», – сказав Альберт.

Висновок: фінансова криза, страх опинитися без роботи, глобалізація – всі ці проблеми не відіграють ніякої ролі, якщо в татовому й маминому гаманцях не порожньо. Німецькі оглядачі звертають увагу на те, що 40 відсотків молодих людей у Німеччині так і не зарахували себе до оптимістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG