Доступність посилання

ТОП новини

Ахмед Закаєв не боїться арешту


Ахмед Закаєв
Ахмед Закаєв

Прага – Чи заарештує польська поліція лідера чеченського руху за незалежність Ахмеда Закаєва? Хай заарештує, каже сам Закаєв, запевняючи, він все одно прибуде на Світовий конгрес чеченців, що відбувається у Варшаві.

Розмовляючи з Радіо Свобода по мобільному телефону з невідомої місцевості, Ахмед Закаєв повідомив, що в нього є легальна й офіційна віза і він уже в Польщі.

Польська поліція повідомила сьогодні, якщо Закаєв з’явиться в Польщі, то на підставі офіційного ордеру Інтерполу його заарештують. Таке прохання до Інтерполу передала Росія. Прокурор Генеральної прокуратури Польщі Мацєй Куявскі каже, що поки що у них немає документів, які б в чомусь звинувачували Закаєва. Є лише ордер Інтерполу.

Про те, чи перебуває Закаєв уже зараз у Польщі, прокурор Куявскі сказати не може. «Я про це нічого не знаю... Поліція та прикордонники мають право затримувати людей, на яких видані міжнародні ордери на арешт», – зауважив він.

Ахмед Закаєв заявляє, що арешту не боїться. Він стверджує, що прибув до Польщі легально, а російські погрози – це, за його словами, просто намагання наказувати іншим країнам, що робити у себе вдома.

«Росія останніх 20 років тероризувала чеченців і чеченське суспільство, і сьогодні вони собі дозволяють тероризувати Польщу і польську демократію. Без сумніву, польське керівництво може і заарештувати, і затримати. Ба більше, я вже відправив у польську прокуратуру свого адвоката, якщо у них є якісь запитання до мене, я готовий на них відповісти, чи сьогодні чи завтра», – зауважив чеченський повстанець.

Москва називає Ахмеда Закаєва терористом, однак 2003 року, Великобританія надала цьому «терористові» політичний притулок.

Європейські та американські політики засуджують чеченське свавілля, однак багато з них симпатизують чеченським прагненням до незалежності. Водночас на заході сильно критикують Росію за її жорстоку позицію щодо Чечні.

Війна розширилася на весь Північний Кавказ – Закаєв

Минуло дві війни, нині Чечнею керує клан, який просто перейшов на бік Москви. Широкомасштабні воєнні дії, може, й закінчилися, однак повстанські сутички в північному Кавказі трапляються все частіше й частіше, вони поширюються і на Дагестан та Інгушетію.

Ситуація на Кавказі не стала кращою, а набагато гіршою, війна розширилася на весь Північний Кавказ, заявляє Закаєв, і тому необхідно створити постійно діючу раду або круглий стіл, до якого увійдуть європейські політики, котрі виступають політичними патронами сьогоднішнього конгресу. Цей орган мав би постійно моніторити ситуацію на Північному Кавказі, збирати інформацію та поширювати її в міжнародних інституціях.

«Росії вдалося заблокувати розгляд цих питань у міжнародних інституціях: і в ООН, і в Раді Європи і в Європарламенті. Тому необхідно створити незалежний міжнародний орган, який буде вести моніторинг цієї ситуації і давати рекомендації та передавати інформацію іншим міжнародним інститутам», – наголосив у розмові з Радіо Свобода Ахмед Закаєв.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG