Доступність посилання

ТОП новини

Чеченці з'їжджаються на з’їзд до Польщі. Росія протестує


Варшава – У четвер, 16 вересня, у Польщі має розпочатися Світовий конгрес чеченців. Назва цього конгресу – «Доля чеченського народу: сьогодення і перспективи». На з’їзд, що триватиме три дні, прибудуть представники чеченської діаспори з різних країн світу, а також відомі політики і правозахисники. Проведення в Польщі чеченського конгресу гостро критикує Росія. У польських владних коридорах відчувається розгубленість.

Організатори чеченського з’їзду тримають у таємниці деталі його проведення. Лише завтра стане достеменно відомо, де саме у Польщі відбуватиметься цей форум. Головним учасником з’їзду мав би бути голова чеченського еміграційного уряду Ахмед Закаєв. Натомість до участі в з’їзді не запросили ставленика Москви – Рамзана Кадирова, президента Чеченської Республіки у Російській Федерації.

Запрошення надіслані й таким відомим у світі політикам як Михайло Горбачов та Вацлав Гавел. Проте дотепер не відомо, чи вони прибудуть. Поки що не підтвердив своєї участі в конгресі один із лідерів російської опозиції Гаррі Каспаров. У програмі форуму біля його прізвища – знак запитання. Натомість організатори сподіваються на участь у з’їзді таких російських опозиціонерів, як політик Борис Нємцов та письменник Володимир Буковський. Відкриватиме конгрес авторитетний польський сенатор Збігнев Ромашевський. Має виступити на чеченському форумі й консервативний литовський політик, депутат Європарламенту Вітаутас Ландсберґіс.

«Чеченці зробили правильний вибір»

Мета чеченського форуму – звернути увагу світової спільноти на ескалацію військового конфлікту на Кавказі й запропонувати шляхи його мирного вирішення. Організаційні моменти чеченцям допомагають полагоджувати польські неурядові організації. Лідер однієї з них Адам Боровський очолює Комітет Польща-Чечня і є почесним консулом невизнаної у світі Республіки Ічкерії.

Боровський вважає, що чеченці зробили правильний вибір, шукаючи місця для проведення свого конгресу. У коментарі для Радіо Свобода він наголосив, що в Європі трагедію чеченського народу найкраще розуміють поляки. Він нагадує про ту моральну підтримку, яку надавало польське суспільство чеченцям під час першої та другої чеченських воєн.

«Свого часу, – зауважує Боровський, – польський міністр закордонних справ Адам Ротфельд сказав, що вбивство Масхадова – це не тільки злочин, але й політична дурість. На Заході так не сказав ніхто». Водночас Боровський наголосив: «Наша держава до цього конгресу не має ніякого стосунку. Його організовує група громадських діячів, які допомагають чеченцям у цьому проекті, думаю, що це не повинно вплинути на польсько-російські стосунки».

Росія «відчуває біль»

Проте інакше ситуацію оцінюють у Росії. Спершу посол Росії в Польщі Олександр Алексеєв заявив, що чеченський конгрес – це «дуже небезпечна справа» і що росіяни «відчувають біль» з приводу проведення цього форуму. Алексеєв твердить, що у випадку появи на території Польщі Ахмеда Закаєва, Росія звернеться до поляків з вимогою його екстрадиції. Мовляв, Закаєв – це терорист, який перебуває у міжнародному розшуку.

У переддень конгресу з гострою заявою виступив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. За його словами, мета форуму – «загострення ситуації» на Північному Кавказі. Як заявив Лавров, за даними Москви ціла низка осіб, які перебувають у міжнародному розшуку, мають намір взяти участь у з’їзді чеченської діаспори. «Сподіваємося, що наші польські партнери цілком відповідально поставляться до необхідності врахування цих аспектів», – зазначив російський міністр.

Така реакція Росії не здивувала організаторів форуму чеченців. Анна Кін, речник чеченського конгресу, коментуючи заяву російського посла, сказала Радіо Свобода: «Собаки гавкають, а караван іде далі. Це новий посол у Польщі, амбітний, він не міг сказати якось інакше. Якщо ж йдеться про Ахмеда Закаєва, то якби були якісь переконливі докази того, що він брав участь у терористичних актах або ж займався терористичною діяльністю, то нагода для його екстрадиції була вже двічі, та чомусь цього не сталося».

Польща демократична, але розгублена

Коментуючи для медіа заяву російського посла, речник польського МЗС Марцін Босацький наголосив, що Польща – демократична країна. За його словами, «у Польщі відбувалися й відбуватимуться різноманітні з’їзди та громадські зібрання, гарантовані демократичною конституцією». Натомість міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський звернув увагу на те, що Закаєв, якого росіяни вважають терористом, має статус політичного біженця у Великій Британії. Мовляв, питання Закаєва Росія повинна вирішувати саме з Великобританією, а не з Польщею.

Сікорський уникнув прямої відповіді на запитання журналістів про те, чи Польща передасть Росії Закаєва в разі його появи на польській території. Він каже, що рішення повинна ухвалити незалежна польська прокуратура. Проте принагідно, під час розмови в студії TVN-24, Сікорський нагадав, що в часи комуністичної Польщі і сам був політичним біженцем у Великобританії.

Тим часом у переддень відкриття конгресу польські правоохоронні органи бомбардували медіа суперечливими повідомленнями. Лунали протилежні заяви поліції й прокуратури щодо ймовірної екстрадиції Закаєва. Повідомлялося, що політичного лідера невизнаної Ічкерії можуть передати росіянам, а невдовзі ці повідомлення спростовувалися. Неважко здогадатися, що в деяких польських владних коридорах запанувала розгубленість. Як припускають польські медіа, за такого розвитку подій Закаєв може не відважитися на приїзд до Польщі.

Що буде в резолюції з’їзду?

Речник польського МЗС твердить, що міністерство уважно стежитиме за перебігом з’їзду. Босацький висловив сподівання міністерства, що в резолюції конгресу не буде формулювань, котрі завдадуть шкоди польській закордонній політиці. Зокрема, міністерство сподівається, що в кінцевих документах конгресу не буде закликів до дезінтеграції Росії. Натомість почесний консул Республіки Ічкерія Адам Боровський в коментарі для Радіо Свобода сказав: «Я сподіваюся, що цим конгресом ми розпочнемо процес завершення конфлікту на Кавказі та виникнення незалежної чеченської держави».

Учасники чеченського конгресу мають намір звернутися до Європейського парламенту із пропозицією провести конференцію, присвячену вирішенню російсько-чеченського конфлікту. До участі у такій конференції Європарламент мав би запросити представників російської влади та представників чеченських «сил опору».

У програмних документах форуму неодноразово повторюється теза про геноцид чеченців. Конгрес планує звернутися до ООН з вимогою створити міжнародний трибунал із розслідування злочинів, скоєних проти чеченського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG