Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі затримали голову чеченського уряду в екзилі Закаєва


Затримання Ахмеда Закаєва, Варшава, Польща, 17 вересня 2010 року
Затримання Ахмеда Закаєва, Варшава, Польща, 17 вересня 2010 року

Варшава – У Пултуську під Варшавою продовжується Світовий конгрес чеченців. Чеченська діаспора з різних країн світу, а також європейські правозахисники та політики зібралися тут, аби запропонувати мирні шляхи виходу з кризової ситуації на Кавказі. Всупереч сподіванням організаторів Конгресу, голова чеченського еміграційного уряду Ахмед Закаєв на Конгрес не потрапив. Вранці 17 вересня у Варшаві його затримала поліція й відвезла до прокуратури на допит. Росія, яка звинувачує Закаєва в тероризмі, вимагає від поляків його екстрадиції. Польські політики дистанціюються від дій правоохоронців.

Польська поліція повторює, що вона мусила затримати Ахмеда Закаєва, який перебуває в міжнародному розшуку. Поліція не повірила, що Закаєв сам прийде до прокуратури у чому він запевнював напередодні Конгресу.

Річ у тім, що Закаєв через польські медіа пообіцяв, що вранці перед початком форуму сам прийде до прокуратури у Варшаві. Мовляв, він хоче з’ясувати причину ажіотажу навколо своєї появи в Польщі й готовий відповісти на запитання польських прокурорів. Закаєв, який має статус політичного біженця у Великобританії, твердить, що останнім часом неодноразово бував у Польщі, та ніколи раніше не мав у цій країні проблем із перебуванням.

У день затримання голови чеченського еміграційного уряду відбулася телефонна розмова польського та російського генпрокурорів. Прес-секретар Генеральної прокуратури Росії Марина Ґріднєва сказала: «Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка повідомив свого польського колегу Анджея Серемета про те, що матеріали у справі Закаєва вже перекладені польською мовою й направлені до Варшави. Він гарантував, що у випадку екстрадиції Ахмеда Закаєва до Росії, будуть дотримані всі його права, передбачені міжнародними нормами».

Замовлення Росії не виконають?

Адам Боровський, почесний консул невизнаної у світі Чеченської Республіки у Польщі, висловив побоювання, що Закаєва можуть передати Росії з огляду на так зване потепління в стосунках між Москвою та Варшавою. Проте, жоден із польських політиків не заявив, що це й справді треба зробити.

Прем'єр-міністр Дональд Туск, коментуючи ситуацію, сказав, що Польща мусить розпочати правові дії щодо Закаєва, який перебуває в міжнародному розшуку. Проте Туск наголосив, що такі дії не означають, що поляки «виконуватимуть замовлення Росії щодо цієї людини». «У цьому випадку ми будемо ухвалювати рішення так, як і в інших – згідно з нашим розумінням польських інтересів та розумінням порядності і справедливості. Ми не будемо задовольняти чиїхось очікувань», – зауважив Туск.

Делікатною та нелегкою справу Закаєва назвав колишній польський президент Олександр Кваснєвський. На його думку, Польща мусить погодити потепління стосунків з Росією, а водночас не може порушувати громадянських прав і свобод.

Гостро критикує затримання Закаєва польська опозиція. Політики партії «Право і справедливість» називають дії правоохоронців абсурдними і вимагають негайного звільнення Закаєва.

Депутат Європейського парламенту Адам Звєфка вважає, що правових підстав для затримання Закаєва немає. Звєфка твердить, що воно вигідне Росії. Мовляв, Москва не хоче аби в Європі про конфлікт на Кавказі дискутували за участю Закаєва. «Ця справа без сумніву має політичний характер. Причина затримання – міжнародний форум, зорганізований у Польщі Світовим конгресом чеченського народу», – зауважив європарламентар.

Інший депутат Європарламенту Павел Коваль назвав затримання лідера чеченського еміграційного уряду цирком, який у Росії представлять як тріумф російської дипломатії. Характерно, що представники польської опозиції появилися на Конгресі чеченців.

Чеченці вдячні і... розчаровані

Хоч на Конгресі лунали слова вдячності для Польщі за гостинність, та все ж панують настрої здивування, а навіть розчарування. Серед іншого прозвучали гіркі докори Польщі, яка начебто вже не та, якою була у 90-ті роки, коли навчала пострадянські народи любити свободу.

Голова Світового конгресу чеченців Дені Тепс в коментарі для Радіо Свобода сказав: «Я вкрай негативно оцінюю затримання пана Закаєва. Це протизаконне затримання. Суд вже двічі виправдовував Закаєва і не знаходив підстав для звинувачень, висунутих Росією».

Дені Тепс твердить що не розуміє, чому Польща, яка завжди була проти війни в Чечні, раптом затримала Закаєва і тим самим ввійшла в «російську гру».

Суд може взяти до уваги статус біженця

У п’ятницю ввечері польська прокуратура звернулася до суду з проханням про санкцію на арешт Закаєва на 40 днів. Як зазначають оглядачі, суд може застосувати щодо Закаєва так звані запобіжні засоби, скажімо заборонить йому залишати територію Польщі до моменту ухвалення рішення щодо екстрадиції. Однак, наголошують польські експерти, суд може взяти до уваги той факт, що Закаєв має статус політичного біженця у Великобританії.

Віце-маршалок Сенату, верхньої палати польського парламенту, Збігнев Ромашевський твердить, що чеченському політику нічого боятися. Ромашевський висловив переконання, що «нові докази» провини Ахмета Закаєва, які представлять полякам росіяни, насправді нічого нового у справу не внесуть. Віце-маршалок вважає, що у Польщі повториться ситуація, які траплялися під час попередніх спроб екстрадиції чеченського лідера. Ромашевський нагадав польським медіа історію зі свідком, який свого часу обвинувачував Закаєва. Мовляв, коли той свідок прибув із Росії до Великобританії, то усе заперечив і заявив, що до попередніх свідчень його змусили тортурами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG