Доступність посилання

ТОП новини

Сербія зробила поступ на шляху євроінтеграції – єврокомісар Штефан Філе


Штефан Філе, комісар у справах розширення Євросоюзу (ліворуч) та Борис Тадич, Белград,17 вересня 2010 року
Штефан Філе, комісар у справах розширення Євросоюзу (ліворуч) та Борис Тадич, Белград,17 вересня 2010 року
Європейський комісар Штефан Філе зустрівся з главою держави Борисом Тадичем, головою уряду Мирком Цветковичем та з міністрами внутрішніх і закордонних справ, оборони та юстиції.

Міністр оборони Драґан Шутановац поінформував гостя про перебудову системи оборони та про плани приєднання Сербії до спільної європейської системи оборони й безпеки. З міністром внутрішніх справ Івицою Дачичем Штефан Філе обговорив співробітництво сербської поліції з відповідними органами європейських країн після запровадження безвізового режиму для громадян Сербії. Міністр юстиції Драґана Малович говорила про реформу в ділянці правосуддя. Отож, були обговорені різні аспекти процесу приєднання, який триватиме кілька років.

Штефан Філе сказав, що Сербія могла б стати кандидатом на вступ до Євросоюзу вже в жовтні. Він нагадав, що не треба очікувати будь-якого прискорення цього процесу, та що все залежатиме від результатів, яких Сербія досягне у пристосуванні до європейських стандартів.

Президент Борис Тадич у зв’язку з цим сказав: «Переговори про членство могли б розпочатися наприкінці наступного або на початку 2012 року. А коли це станеться, Сербія буде невідворотно і повністю на шляху до дійсного членства в Євросоюзі».

Основною метою влади, додав Тадич, не є формальне приєднання, а краще життя громадян. Оскільки невідомо, коли розпочнуться переговори, а політичні діячі й оглядачі ухиляються від прогнозів.

ЄС вимагає від Белграда і Приштини розпочати переговори

Сербські опозиційні діячі напередодні візиту заявляли, що єврокомісар принесе урядовцям список тем, стосовно яких Белград повинен вести переговори з Приштиною. Але урядовці спростували такі твердження. Певна річ, що йшла мова і про Косово. Однак, під час зустрічей з журналістами ні Філе, ані його співрозмовники не згадували Косова. Вони говорили про співробітництво й стабільність в регіоні, про боротьбу проти корупції й організованої злочинності та про співробітництво з Міжнародним трибуналом в Гаазі.

Найделікатнішою темою в регіоні є саме ситуація в Косові. Отож, немає сумніву, що ця тема була на порядку денному всіх нинішніх розмов. Євросоюз вимагає від Белграда і Приштини якомога швидше розпочати переговори про врегулювання так званих технічних питань, від транспорту до постачання, освіти тощо. Таку вимогу на початку вересня поставила й Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй. Про політичне співробітництво Сербії й Косова поки що рано говорити.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG