Доступність посилання

ТОП новини

Компроміс із ЄС щодо Косова сербська опозиція називає поразкою


Белград – Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Косова. Документ, який закликає до діалогу між Сербією і Косовом, спільно підготували Сербія та 27 країн-членів Європейського Союзу. Його змістом задоволені уряди і в Белграді, і в Приштині.

Перший варіант резолюції підготувала Сербія. В ньому визначалося, що одностороннє проголошення незалежності Косова неприйнятне, оскільки край належить Сербії. Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич та спеціальні посланці президента Бориса Тадича відвідали чимало країн, вимагаючи від них підтримки згаданої резолюції.

На цю політичну акцію Сербії відреагували країни Євросоюзу. В Белграді минулого тижня перебували міністри закордонних справ Німеччини та Великобританії, відтак Тадич у Брюсселі зустрівся з верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. Після згаданих зустрічей, які не були приємними для сербської сторони, підготовлено новий проект резолюції.

Влада в Белграді стверджує, що йдеться про компроміс. Натомість опозиція заявляє, що це катастрофічна поразка державної політики.

Керівник МЗС Вук Єремич на сесії Генасамблеї сказав: «Сербія не визнає й ніколи не буде визнавати одностороннє проголошення незалежності Косова».

Незважаючи на таке його твердження, в документі немає згадки про нинішній статус Косова. На думку белградської опозиції та багатьох оглядачів, поразка Белграда і в тому, що Генеральна асамблея ООН взяла до уваги дорадчий висновок Міжнародного суду, згідно з яким «самопроголошення незалежності Косова від Сербії не містило порушень міжнародного права».

Через це опозиція вимагає відставки міністра Єремича, котрого деякі сербські журналісти називають «яструбом» в Кабміні, принаймні коли йдеться про Косово.

Прискорення процесу євроінтеграції

Кабінет міністрів Косова оприлюднив повідомлення, в якому мовиться, що резолюція Генасамблеї повністю «узгоджена з реальністю в Косові та в регіоні». Косовська влада зазначає, що документ підготували Євросоюз та Сполучені Штати Америки й вітає рішення Сербії прийняти його. Уряд прем’єра Хашіма Тачі відхиляє будь-які переговори з Белградом щодо статуту Косова.

Розв’язання косовської проблеми прискорить процес інтеграції Сербії в Євросоюз, заявив на сесії Генеральної асамблеї ООН Марк Лаял Ґрант, постійний представник Великобританії в Організації Об’єднаних Націй.

«Це наше сподівання й очікування, це сподівання й очікування всіх членів Євросоюзу, – наголосив він, – оскільки ця резолюція зосереджується на позитивній пропозиції розпочати практичний діалог між Приштиною і Белградом».

Белградські оглядачі згідні в тому, що йдеться про свого роду політичну торгівлю та що приєднання Сербії до Євросоюзу безпосередньо обумовлене діалогом із Приштиною. Від Белграда не вимагатимуть формально визнати незалежну державу Косово, але вимагатимуть співпрацювати з косовськими державними органами в інтересах тих сербів, які ще не покинули Косово та в інтересах миру в регіоні.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG