Доступність посилання

ТОП новини

«Сербія може зберегти Косово, якщо там будуть серби» (Огляд сербської преси)


Белград – Сербія вважає край Косово частиною своєї території. Тому виконавча влада влітку 2003 року винесла постанову збільшити на 100 відсотків зарплату всім працівникам державних інституцій у провінції. Постанова стосується осіб, зайнятих в органах місцевої влади, а також працівників освіти, охорони здоров’я, суддів, прокурорів, поліцейських тощо.

Йдеться переважно про фіктивні робочі місця. Адже більшість сербів покинула Косово. У Приштині, Дяковиці чи Урошевці немає сербських шкіл, судів та театрів. Все ж, колишні працівники згаданих та інших установ досі отримують зарплату. Точніше, дві. Наразі Конституційний суд Сербії дійшов висновку, що так званий косовський додаток незаконний.

Таким рішенням найбільше обурені ті серби, котрі насправді живуть у Косові. Рада Трайкович, керівник центру охорони здоров’я в містечку Ґрачаниця, в інтерв’ю для белградського радіо «Б 92» зазначила, що сербські лікарі працюють у надзвичайно важких умовах, що їм необхідний фінансовий стимул.

Щоденна газета «Бліц» нагадує, що «косовський додаток» отримують 45 тисяч осіб, більшість з-поміж них не живе в Косові. Газета подає заяву міністра внутрішніх справ Івіци Дачича, котрий сказав, що влада знайде нові моделі для допомоги косовським сербам. Керівник МВС не пояснює, чому досі платили працівникам неіснуючих інституцій.

А вже міністр праці та соціального захисту Расім Ляїч не зовсім згодний з колегою. В інтерв’ю для агентства «Бета» він заявив, що Сербія може зберегти Косово лише в разі, якщо там будуть серби. А якщо їх немає, то марні дипломатичні та інші зусилля, переконаний Ляїч.

Газета «Данас» матеріал про рішення Конституційного суду опублікувала під заголовком «Чи підуть косовські серби на ясла Приштини?» Замість відповіді газета подає твердження неназваних косовських урядовців албанської національності, котрі висловлюють сподівання, що згодом будуть скасовані так звані «паралельні сербські структури» у Косові.

Проти незалежності Косова і за вступ до Євросоюзу

Із відпустки повернувся й заступник голови уряду і водночас міністр науки Божидар Делич. В інтерв’ю для столичної газети «Політика» він стверджує, що Белград «ніколи не визнає односторонньо проголошену незалежність Косова», влада постійно буде виступати за вступ до Євросоюзу.

Газета «Політика» також опублікувала цікавий матеріал про те, як розважається молодь. Згідно з рішеннями місцевих органів влади, в багатьох містах ресторани й дискотеки зачиняють опівночі. А в навколишніх селах такі об’єкти працюють до ранку. Через це упродовж вихідних мешканці міст можуть спокійно спати, а хлопці й дівчата до світанку гуляють у сільських корчмах. Загулявся й неповнолітній син опозиційного народного депутата Николи Савича з міста Ніша. Батькові залишилося просити вибачення у співгромадян і заплатити відшкодування власникам трьох машин, на котрі наїхав джип його сина.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG