Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не подарували жінкам мораторій на підвищення пенсійного віку


Київ – Верховна Рада відмовилася ухвалити мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок. Відповідні законопроекти, внесені опозиціонерами-б'ютівцями, не набрали необхідної кількості голосів. Депутати натомість погодилися провести парламентські слухання з питання пенсійної реформи.

Законопроект «Про встановлення мораторію на підвищення пенсійного віку для жінок» підтримали лише 202 народні депутати за мінімально необхідної кількості у 226 голосів. Опозиційний законопроект підтримала фракція Компартії, яка входить до більшості. Проте найбільша фракція Партії регіонів не дала за мораторій жодного голосу.

Законопроектом передбачалося встановити до 1 січня 2020 року мораторій на підвищення віку, починаючи з якого жінки мають право на призначення пенсії.

Пенсійні євростандарти vs українські пенсійні реалії

Представляючи документ, депутат-б'ютівець Наталя Королевська заявила, що пропозиція підвищити пенсійний вік у наявних умовах – це прояв зневаги до жінки. Крім того, за її словами, внаслідок збільшення пенсійного віку можуть виникнути проблеми у сфері зайнятості.

«Нам наводять у приклад країни Євросоюзу, де виходять на пенсію в 70 років, – каже Наталя Королевська. – Так, є такі приклади. Та хіба можна порівняти можливості пенсіонерів у Європі й в Україні? У Європі вихід на пенсію – це початок часу мандрівок, в Україні – початок часу виживання».

Депутатські пенсії погоди не роблять?

Натомість депутат-регіонал Ярослав Сухий заявив, що в цьому питанні не можна обмежуватися лише ухваленням рішення про введення мораторію, а треба впроваджувати пенсійну реформу. За його словами, «світова фінансово-економічна криза поставила пенсійну систему України на грань краху і розвалу».

Також Ярослав Сухий запевнив, що високі депутатські пенсії істотно не впливають на загальну ситуацію. «Якби всіх народних депутатів-пенсіонерів, які є в залі, зараз позбавили цієї пенсії, то кожен пенсіонер отримав би по 73 копійки, – зазначає пан Сухий. – Нам піднімати потрібно пенсії знизу вгору, а не зменшувати верх. Не займайтесь лукавством!».

«Влада не хоче починати пенсійну реформу із себе, – прокоментував суперечку депутат-нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко. – Вона завжди хоче починати пенсійну реформу із народу, із простих людей, які внаслідок такої реформи завжди першими починають страждати».

Депутати домовилися про пенсійні слухання

Підвищення пенсійного віку було однією з умов відновлення співпраці між Україною та МВФ. За даними Міністерства соціальної політики й праці, з 2012 року планується поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків – із 55 до 60 років, додаючи щороку по 6 місяців.

Підбиваючи підсумки розгляду пенсійного мораторію, спікер Володимир Литвин підтримав проведення парламентських слухань з питань пенсійної реформи. Він зазначив, що досі Верховна Рада не ухвалила жодного рішення щодо підвищення пенсійного віку і закликав депутатів не політизувати пенсійне питання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG